Składniki:
- 3 kg owoców głogu,
- 7 litrów wody,
- 250 g cukru,
- matka drożdżowa i pożywka,
- winny balon z rurką fermentacyjną i flanelowy woreczek.
Przygotowanie:
Aby przygotować wino z głogu opłucz i osusz owoce. Usuń też resztki kwiatostanów oraz pestki.
Przepis na wino z głogu
Owoce zmiażdż i wsyp do balona. Rozgnieciony głóg zalej wodą.
- Do całości dodaj jasna matkę drożdżową i pożywkę, po czym zamknij balon korkiem i rurką. Po 4 dniach do nastawu dodaj od 2 kg cukru.
- Po tygodniu odcedź moszcz głogowy: przez woreczek flanelowy przelej wino z głogu do osobnego naczynia. W woreczku zostanie ci moszcz, który dokładnie należy wygnieść.
- Przelej wino z głogu do balona, po miesiącu pozbądź się osadu.
- Wino z głogu nabiera mocy po 12 miesiącach.
Wino z głogu - właściwości
Głóg jest źródłem witamin C, PP i witamin z grupy B. Skrywa w sobie dużo flawonoidów, które wykazują działanie antynowotworowe. Zawiera aminy, fitosterole i garbniki.
Wino z głogu warto mieć w swojej spiżarce - przyda się w przypadku:
- schorzeń dróg moczowych,
- zapalenia pęcherza,
- problemów z wysokim ciśnieniem,
- dolegliwości menstruacyjnych,
- nerwicach i nerwobólach,
- w stresie i sytuacjach krytycznych,
- bezsenności,
- zaparciach,
- osłabieniu odporności
- dolegliwościach takich, jak demencja.
Czytaj także:
Przepis na wino z wiśni
Wino z czarnej porzeczki - przepis
Przepis na wino z jabłek
Jak zrobić wino z winogron?