Wino z głogu - przepis i właściwości lecznicze

Wino z głogu robi się rok do przodu - najlepiej z owoców, które dotknęły pierwsze przymrozki. Po 12 miesiącach od wykonania, wino przybiera na sile. Wino z głogu jest pracochłonne, ale odwdzięczy się działaniem leczniczym: polecane jest np. nadciśnieniowcom.
Edyta Liebert / 27.10.2020 16:26
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z głogu - przepis i właściwości lecznicze fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 3 kg owoców głogu,
  • 7 litrów wody,
  • 250 g cukru,
  • matka drożdżowa i pożywka,
  • winny balon z rurką fermentacyjną i flanelowy woreczek.
Przygotowanie:
Aby przygotować wino z głogu opłucz i osusz owoce. Usuń też resztki kwiatostanów, a nawet pestki.
 

Przepis na wino z głogu

Owoce zmiażdż i wsyp do balona. Rozgnieciony głóg zalej wodą.  
  1. Do całości dodaj jasna matkę drożdżową i pożywkę, po czym zamknij balon korkiem i rurką. Po 4 dniach do nastawu dodaj od 2 kg cukru.
  2. Po tygodniu odcedź moszcz głogowy: przez woreczek flanelowy przelej wino z głogu do osobnego naczynia. W woreczku zostanie ci moszcz, który dokładnie należy wygnieść.
  3. Przelej wino z głogu do balona, po miesiącu pozbądź się osadu.
  4. Wino z głogu nabiera mocy po 12 miesiącach.

Wino z głogu - właściwości

Głóg jest źródłem witamin C, PP i witamin z grupy B. Skrywa w sobie dużo flawonoidów, które wykazują działanie antynowotworowe. Zawiera aminy, fitosterole i garbniki. Wino z głogu warto mieć w swojej spiżarce - przyda się w przypadku:

  • schorzeń dróg moczowych,
  • zapalenia pęcherza,
  • problemów z wysokim ciśnieniem,
  • dolegliwości menstruacyjnych,
  • nerwicach i nerwobólach,
  • w stresie i sytuacjach krytycznych,
  • bezsenności,
  • zaparciach,
  • osłabieniu odporności
  • dolegliwościach takich, jak demencja.

Zainteresuje cię także: Wino z pigwyWino z winogronJak zrobić wino owocowe

DRUKUJ PRZEPIS