Zazwyczaj w kuchni sięgasz głównie po pieprz i sól? A może używasz wielu przypraw, ale dość przypadkowo - trochę tego, trochę czegoś innego...? Niewiele osób zna sztukę łączenia przypraw. Większość z nas kieruje się intuicją lub chwilowymi preferencjami smakowymi. To jednak duży błąd, ponieważ niektóre kombinacje są w stanie wręcz... zepsuć smak potraw! Dzięki naszej ściągawce dowiesz się, jaka przyprawa pasuje do jakiego produktu oraz dania! Sprawdź szczegółowe informacje pod zdjęciami w galerii!
Jakie przyprawy pasują do konkretnych produktów i potraw?
- Bigos. Chili, papryka słodka, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, kminek, kolendra, listki laurowy, majeranek.
- Brokuły. Estragon i czosnek.
- Drób. Curry, estragon, cząber, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, szałwia, tymianek.
- Dynia. Kurkuma, kolendra, imbir.
Na kolejnych podstronach znajdziesz więcej informacji!
Zobacz też przepisy na dania z dynią
Gulasz z cukinią
- Dziczyzna. Estragon, ziele angielskie, goździki, jałowiec, liść laurowy, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek.
- Fasolka szparagowa. Majeranek, melisa, cząber, rozmaryn, pieprz.
- Gulasz. Chili, cząber, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, kminek, kurkuma, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz, tymianek, ziele angielskie.
- Kalafior. Curry, estragon, bazylia.
- Marchew. Mięta, kolendra, bazylia, oregano, curry, goździki.
- Mięso mielone. Chili, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie.
- Pizza. Bazylia, czosnek, natka pietruszki, oregano, rozmaryn, tymianek.
- Pomidory. Bazylia, tymianek, czosnek, oregano.
- Szpinak. Czosnek, gałka muszkatołowa, oregano.
- Ryby. Bazylia, chili, liść laurowy, cząber, natka pietruszki, czosnek, gorczyca, imbir, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie.
Sałatka ziemniaczana
- Wieprzowina. Chili, curry, cząber, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka, rozmaryn, sól, szałwia, tymianek.
- Wołowina. Chili, curry, majeranek, czosnek, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki, oregano, papryka ostra i słodka, rozmaryn.
- Zielony groszek. Szałwia, rozmaryn, bazylia, tymianek.
- Ziemniaki. Chili, cząber, czosnek, estragon, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra.