Naleśniki z pikantnym nadzieniem - przepis, składniki i przygotowanie

Świetny pomysł na szybki, rozgrzewający obiad.
Robert Grotkowski / 28.09.2016 14:15
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z pikantnym nadzieniem - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
    Nadzienie:
  • 25 dag mielonego mięsa mieszanego
  • cebula
  • czerwona i żółta papryka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki z pikantnym nadzieniem na bazie mielonego mięsa. Na pewno zasmakują całej rodzinie. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast ostrej papryki użyj papryki słodkiej.

  1.  Warzywa oczyść, pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa z rozgniecionym czosnkiem.
  3. Dodaj do nich mielone mięso, przesmaż razem mieszając i rozgniatając grudki widelcem.
  4. Wlej bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym.
  5. Dodaj ostrą paprykę przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. .

    Naleśniki po meksykańsku

  6. Składniki ciasta zmiksuj.
  7. Na posmarowanej lekko olejem patelni usmaż cienkie naleśniki. .

    Bretońskie naleśniki galettes

  8. Gorące obłóż farszem mięsnym, zawiń.
  9. Podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym, ziołowym, czosnkowym na bazie jogurtu.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA