Składniki:
Ciasto:
- szklanka mleka
- szklanka gazowanej wody
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- odrobina soli
-
olej do smażenia
Nadzienie: - 25 dag mielonego mięsa mieszanego
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 150 ml bulionu warzywnego
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki z pikantnym nadzieniem na bazie mielonego mięsa. Na pewno zasmakują całej rodzinie. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast ostrej papryki użyj papryki słodkiej.
- Warzywa oczyść, pokrój w niewielką kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa z rozgniecionym czosnkiem.
- Dodaj do nich mielone mięso, przesmaż razem mieszając i rozgniatając grudki widelcem.
- Wlej bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym.
-
Dodaj ostrą paprykę przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. .
- Składniki ciasta zmiksuj.
-
Na posmarowanej lekko olejem patelni usmaż cienkie naleśniki. .
- Gorące obłóż farszem mięsnym, zawiń.
- Podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym, ziołowym, czosnkowym na bazie jogurtu.