Składniki:
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g jasnego, niepasteryzowanego piwa.
Przygotowanie:
Domowe drożdże nie zastąpią w pełni kupionych w sklepie, ale dzięki nim bez wątpienia upieczesz domowy chleb. Warto znać przepis na domowe drożdże, bo są one źródłem cennych składników odżywczych.
Domowe drożdże z piwa
Jak zrobić drożdże w domu? Im mniej składników w przepisie, tym wymagana jest większa precyzja i właściwe proporcje: 100 g piwa:1 łyżka cukru:1 łyżka mąki.
- Umieść jasne piwo niepasteryzowane w naczyniu,
- Dodaj do niego suche składniki: przesianą mąkę i cukier.
- Wymieszaj tak, by zniknęły grudki z mąki.
- Odstaw na 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdże domowe, jak każde inne lubią ciepło: pamiętaj, by po wykonaniu odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12 godzin, zanim zechcesz np. upiec bułeczki drożdżowe z cynamonem. Sprawdź też, jak przechowywać drożdże, by za szybko się nie zepsuły.
Domowe drożdże z ziemniaków
Domowe drożdże sprawdzą się w przepisach na: Racuchy drożdżoweOponki drożdżowe bez seraDomowe bułki drożdżoweCiasto na pizzęDrożdżowe babeczki z malinamiWielkanocna babka drożdżowa