jak przechowywać drożdże fot. Adobe Stock

Jak przechowywać drożdże - sprawdzone porady

Jak przechowywać drożdże? Te o nieświeżym zapachu i wyschnięte nie będą działać tak jak świeże, warto więc zadbać o ich odpowiednie przechowywanie.
Małgorzata Machnicka / 22.03.2020 15:37
jak przechowywać drożdże fot. Adobe Stock

Odpowiednie przechowywanie drożdży jest niezwykle ważne - wpływa to nie tylko na ich świeżość, ale także na ich działanie. Wszystko zależy od tego, czy wybierzemy drożdże świeże (sprzedawana w kostce) czy suszone (sprzedawane w małych torebkach).

Jak przechowywać świeże drożdże?

Drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni pod warunkiem, że zostały zakupione świeże i nie były wcześniej mrożone. Najlepiej zapakować je w folię spożywczą lub zawiniąć w wilgotną gazę.

Małe kawałki drożdży można też przechowywać w zamrażarce. Przed użyciem należy aktywować je w letniej (nie gorącej!) wodzie lub mleku, przez około 5 minut.

Jak przechowywać suszone drożdże?

Suszone drożdże można przechowywać przez rok. Do pieczenia należy brać wówczas połowę ilości, podanej w przepisie dla drożdży świeżych - możesz to sprawdzić w kulinarnym przeliczniku miar.

Do czego wykorzystać drożdże?

Najpopularniejszym gatunkiem drożdży spożywczych jest Saccharomyces cerevisiae, które znamy w formie sprasowanej, prostokątnej kostki lub suszonej.

Drożdże najczęściej wykorzystywane są do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, placków i pieczywa. Poza tym, drożdże odgrywają również istotną rolę w produkcji alkoholu (szczególnie wina i piwa) oraz produktów mlecznych (np. kefirów). 

Jak je kupować?

Jak rozpoznać dobrze przechowywane drożdże od tych nienadających się do spożycia? Są elastyczne, mają jednolitą barwę, ładnie pachną i nie są wyschnięte. Jeśli drożdże są popękane na brzegach i mają ciemniejszy kolor, oznacza to, że nie będą pracować jak należy, a tym samym nasze wypieki mogą się nie udać.

Przepisy na domowe wypieki:

Obwarzanki jak z Krakowa. Zobacz przepis na drożdżową przekąskę
Obwarzanki jak z Krakowa. Zobacz przepis na drożdżową przekąskę
Obwarzanki to jeden z symboli Krakowa. Posyp je makiem, sezamem lub po prostu grubą solą. Doskonale zastąpią tradycyjne pieczywo!
Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę
Racuchy drożdżowe. Prosty przepis na słodką przekąskę
Racuchy drożdżowe sprawdzą się za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a przy okazji szybkiego i przyjemnego w przygotowaniu. Podawaj je z cukrem pudrem lub dżemem.
Pyszne drożdżówki z serem i lukrem. Sprawdzony i prosty przepis
Pyszne drożdżówki z serem i lukrem. Sprawdzony i prosty przepis
Drożdżówki z serem to idealna propozycja na deser lub drugie śniadanie. Są proste do zrobienia, a ciasto można mrozić nawet przez miesiąc.
Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Zobacz przepis na slodką przekąskę
Bułeczki drożdżowe z cynamonem. Zobacz przepis na slodką przekąskę
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem to pyszny sposób na szybkie drugie śniadanie lub dodatek do kawy.
Oponki drożdżowe bez sera - sprawdzony przepis
Oponki drożdżowe bez sera - sprawdzony przepis
Oponki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego to tradycyjny przysmak, który gości niemal na każdym świątecznym stole.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)