Odpowiednie przechowywanie drożdży jest niezwykle ważne - wpływa to nie tylko na ich świeżość, ale także na ich działanie. Wszystko zależy od tego, czy wybierzemy drożdże świeże (sprzedawana w kostce) czy suszone (sprzedawane w małych torebkach).
Jak przechowywać świeże drożdże?
Drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni pod warunkiem, że zostały zakupione świeże i nie były wcześniej mrożone. Najlepiej zapakować je w folię spożywczą lub zawiniąć w wilgotną gazę.
Małe kawałki drożdży można też przechowywać w zamrażarce. Przed użyciem należy aktywować je w letniej (nie gorącej!) wodzie lub mleku, przez około 5 minut.
Jak przechowywać suszone drożdże?
Suszone drożdże można przechowywać przez rok. Do pieczenia należy brać wówczas połowę ilości, podanej w przepisie dla drożdży świeżych - możesz to sprawdzić w kulinarnym przeliczniku miar.
Do czego wykorzystać drożdże?
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży spożywczych jest Saccharomyces cerevisiae, które znamy w formie sprasowanej, prostokątnej kostki lub suszonej.
Drożdże najczęściej wykorzystywane są do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, placków i pieczywa. Poza tym, drożdże odgrywają również istotną rolę w produkcji alkoholu (szczególnie wina i piwa) oraz produktów mlecznych (np. kefirów).
Jak je kupować?
Jak rozpoznać dobrze przechowywane drożdże od tych nienadających się do spożycia? Są elastyczne, mają jednolitą barwę, ładnie pachną i nie są wyschnięte. Jeśli drożdże są popękane na brzegach i mają ciemniejszy kolor, oznacza to, że nie będą pracować jak należy, a tym samym nasze wypieki mogą się nie udać.
Przepisy na domowe wypieki: