Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 50 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Przepis na ciasto do pizzy powinien znaleźć się w przepiśniku każdej pani i każdego pana domu. Wbrew pozorom, pyszne ciasto na pizzę wcale nie zajmuje dużo czasu: najwięcej musi spędzić, gdy rośnie, a ty w tym momencie możesz zająć się czymś innym.
Ciasto do pizzy z tego przepisu wychodzi chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku, idealnie się rumieni i naprawdę dobrze smakuje. Będzie do niego idealnie pasował domowy sos pomidorowy lub czosnkowy. Przeczytaj, jak je przygotować.
- W dużej misce przesiej mąkę. Rozkrusz drożdże i dobrze wymieszaj.
- Dodaj olej, cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto łyżką.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
- Przygotuj formę lub blachę, na której będziesz piec pizzę: wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem lub oliwą.
- Rozgnieć ciasto na gruby placek, a następnie porozciągaj je dookoła. Ciasto na pizzę powinno mieć około 1-1,5 cm grubości – jeśli jednak wolisz grubszy placek, spokojnie możesz uformować do tak, jak lubisz.
- Nałóż na ciasto do pizzy sos pomidorowy, posyp go mozzarellą i ułóż dodatki, które lubisz.
- Piecz pizzę w temperaturze 220 stopni przez około 15-25 minut. Powinna być chrupka i lekko zrumieniona. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na pyszne i szybkie obiady:
Pieczony udziec z indyka
Szybki łosoś z piekarnika