Ciasto na pizzę. Prosty przepis na idealny spód do pizzy

Ciasto na pizzę to połowa sukcesu, gdy przygotowujesz to danie w domu. Powinno być chrupiące, puszyste i cienkie. Oto, jak zrobić najlepsze ciasto do pizzy.
Urszula Wilczkowska / 03.12.2019 13:14
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto na pizzę. Prosty przepis na idealny spód do pizzy fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 50 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

Przepis na ciasto do pizzy powinien znaleźć się w przepiśniku każdej pani i każdego pana domu. Wbrew pozorom, pyszne ciasto na pizzę wcale nie zajmuje dużo czasu: najwięcej musi spędzić, gdy rośnie, a ty w tym momencie możesz zająć się czymś innym.

Ciasto do pizzy z tego przepisu wychodzi chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku, idealnie się rumieni i naprawdę dobrze smakuje. Będzie do niego idealnie pasował domowy sos pomidorowy lub czosnkowy. Przeczytaj, jak je przygotować.

  1. W dużej misce przesiej mąkę. Rozkrusz drożdże i dobrze wymieszaj.
  2. Dodaj olej, cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  3. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto łyżką.
  4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  5. Przygotuj formę lub blachę, na której będziesz piec pizzę: wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem lub oliwą.
  6. Rozgnieć ciasto na gruby placek, a następnie porozciągaj je dookoła. Ciasto na pizzę powinno mieć około 1-1,5 cm grubości – jeśli jednak wolisz grubszy placek, spokojnie możesz uformować do tak, jak lubisz.
  7. Nałóż na ciasto do pizzy sos pomidorowy, posyp go mozzarellą i ułóż dodatki, które lubisz.
  8. Piecz pizzę w temperaturze 220 stopni przez około 15-25 minut. Powinna być chrupka i lekko zrumieniona. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pyszne i szybkie obiady:
Pieczony udziec z indyka
Szybki łosoś z piekarnika

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)