Dżem z dyni przygotowywany na bazie delikatnej i orzechowej w smaku odmiany Hokkaido to ciekawy jesienny deser. Gruszki, jabłka lub śliwki podkreślą smak i nadadzą jej nieco wyrazistszego charakteru! Sprawdź nasze przepisy!
Dżem z dyni z gruszką
Oto składniki na dżem z dyni z gruszką:
- 5-6 gruszek odmiany Konferencja
- średnia dynia Hokkaido
- 2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
Jak zrobić dżem z dyni z gruszką?
- Gruszki dokładnie obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Dynię myjemy pod bieżącą wodą i szorujemy pozbywając się resztek zanieczyszczeń. Następnie kroimy w małą kostkę.
- Przekładamy do dużego garnka i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Na koniec doprawiamy ksylitolem, goździkami i cynamonem.
- Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików i zakręcamy szczelnie pokrywką. Następnie wekujemy w gorącej wodzie.
Dżem z dyni i jabłek
Oto składniki na dżem z dyni i jabłek:
- średnia dynia Hokkaido
- kilogram jabłek
- 2 szklanki ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- szklanka wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kakao
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?
- Dynię dokładnie szczotkujemy i myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę. Następnie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wyciskamy sok z cytryny. Przekładamy składniki do większego garnka i dolewamy wodę.
- Gotujemy całość przez około 35 minut do miękkości. Na koniec doprawiamy ksylitolem, cynamonem i kakao.
- Przelewamy do słoików i zamykamy szczelnie pokrywką. Wekujemy w gorącej wodzie i stawiamy do góry dnem.
Dżem z dyni z pomarańczą
Oto składniki na dżem z dyni z pomarańczą:
- średnia dynia Hokkaido
- szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy
- sok z cytryny
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- szklanka ksylitolu
Jak zrobić dżem z dyni z pomarańczą?
- Dynię dokładnie myjemy i szorujemy z wszelkich nieczystości. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Przekładamy do dużego garnka i wlewamy sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz szklankę ksylitolu.
- Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Na koniec wlewamy likier pomarańczowy.
- Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików i zakręcamy pokrywką. Wekujemy w gorącej wodzie.
- Tak przygotowany dżem jest idealnym dodatkiem do deserów.
Zobacz inne przepisy na desery