Dżem z dyni: dżem z dyni i gruszek i inne

dżem z dyni i jabłek fot. Fotolia
Dżem z dyni to doskonały dietetyczny deser, który przygotujesz z dodatkiem innych owoców – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 31.10.2018 09:46
dżem z dyni i jabłek fot. Fotolia

Dżem z dyni przygotowywany na bazie delikatnej i orzechowej w smaku odmiany Hokkaido to ciekawy jesienny deser. Gruszki, jabłka lub śliwki podkreślą smak i nadadzą jej nieco wyrazistszego charakteru! Sprawdź nasze przepisy!

Dżem z dyni z gruszką

Oto składniki na dżem z dyni z gruszką:

  • 5-6 gruszek odmiany Konferencja
  • średnia dynia Hokkaido
  • 2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków

Jak zrobić dżem z dyni z gruszką?

  1. Gruszki dokładnie obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Dynię myjemy pod bieżącą wodą i szorujemy pozbywając się resztek zanieczyszczeń. Następnie kroimy w małą kostkę.
  3. Przekładamy do dużego garnka i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Na koniec doprawiamy ksylitolem, goździkami i cynamonem.
  4. Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików i zakręcamy szczelnie pokrywką. Następnie wekujemy w gorącej wodzie.

Dżem z dyni i jabłek

Oto składniki na dżem z dyni i jabłek:

  • średnia dynia Hokkaido
  • kilogram jabłek
  • 2 szklanki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kakao

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?

  1. Dynię dokładnie szczotkujemy i myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę. Następnie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wyciskamy sok z cytryny. Przekładamy składniki do większego garnka i dolewamy wodę.
  3. Gotujemy całość przez około 35 minut do miękkości. Na koniec doprawiamy ksylitolem, cynamonem i kakao.
  4. Przelewamy do słoików i zamykamy szczelnie pokrywką. Wekujemy w gorącej wodzie i stawiamy do góry dnem.

Dżem z dyni z pomarańczą

Oto składniki na dżem z dyni z pomarańczą:

  • średnia dynia Hokkaido
  • szklanka soku z wyciśniętej pomarańczy
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • szklanka ksylitolu

Jak zrobić dżem z dyni z pomarańczą?

  1. Dynię dokładnie myjemy i szorujemy z wszelkich nieczystości. Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Przekładamy do dużego garnka i wlewamy sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz szklankę ksylitolu.
  3. Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Na koniec wlewamy likier pomarańczowy.
  4. Tak przygotowany dżem przelewamy do słoików i zakręcamy pokrywką. Wekujemy w gorącej wodzie.
  5. Tak przygotowany dżem jest idealnym dodatkiem do deserów.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA