Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 17 dag mąki
- 2,5 dag masła
- 6 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 50 ml mleka
- jajko
- 1 dag drożdży
- szczypta soli
Na masę orzechową:
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 5 dag cukru
- jajko
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rogaliki z orzechami! Ten wypiek smakuje wszystkim. Jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ja uwielbiam je jeść w towarzystwie... masła orzechowego.
- Drożdże rozpuść w mleku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące!
- Mąkę przesiej z cukrem, solą i cukrem wanilinowym.
- Dodaj rozpuszczone drożdże, jajko i masło.
- Wszystko wymieszaj.
Co zrobić z orzechów włoskich - 30 przepisów
- Zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podrosło.
- Orzechy wymieszaj z cukrem i roztrzepanym jajkiem.
- Gdy ciasto podrośnie, zagnieć je ponownie, podziel na 2 części i z każdej zrób kulę.
- Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na placek i potnij na 8 trójkątów.
- Trójkąty posmaruj masą orzechową i zwiń. Formując, nadawaj im kształt rogali.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piecz około 15 minut.