Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Jak wyglądają, jak znaleźć ich gniazdo i jak się ich pozbyć

Mole spożywcze fot. Adobe Stock, Tomasz
Mole spożywcze (mkliki mączne) to ok. jednocentymetrowe uciążliwe kuchenne szkodniki, których larwy zakładają gniazda w szafkach, pojemnikach z żywnością i za meblami, tworząc delikatne pajęczynki. Im szybciej je znajdziesz, tym lepiej. Dorosłe mole potrafią być prawdziwym utrapieniem, bardzo trudno się ich pozbyć.
Edyta Liebert / 17.08.2023 16:01
Mole spożywcze fot. Adobe Stock, Tomasz

Dorosłe mole spożywcze są koloru brązowo-szarego. Latają dość powoli, często przemieszczając się w kierunku źródła światła. Z kolei larwy moli są najczęściej białawe lub żółtawe, chociaż zaobserwowano również lekko zielonkawe osobniki. 

Spis treści:

  1. Jak wyglądają mole spożywcze
  2. Larwy mola spożywczego - zdjęcia
  3. Skąd się biorą mole w domu?
  4. Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych?
  5. Mól spożywczy a ubraniowy
  6. Jak się pozbyć moli spożywczych

Jak wyglądają mole spożywcze

Mol spożywczy to nocny motyl z rodziny omacnicowatych, jego inna nazwa to mklik mączny (Ephestia kuehniella). Charakterystyczne cechy wyglądu mola spożywczego to:

  • jest brązowy, brązowo-szary, niekiedy można dostrzec też w domy czarne mole,
  • ma ok. 15 mm długości,
  • skrzydła osiągają rozpiętość ok. 20-25 mm,
  • przednia para skrzydeł ma jasnoszarą barwę pokrytą zygzakowatymi paskami,
  • dolne skrzydła mają charakterystycznie postrzępione krawędzie i mają żółtawą barwę.

Dorosłe mole i larwy chowają się w szafkach z żywnością, szczególnie tam, gdzie trzymasz otwarte produkty spożywcze - w torebkach z przyprawami, mąką, makaronami czy kaszą. Robaki w żywności możesz także przynieść ze sklepu w opakowaniach z suchymi produktami. Ich wytępienie jest trudne, ale nie niemożliwe. Ważne, żeby szybko zareagować.

Jak wyglądają mole spożywcze

fot. Jak wyglądają mole spożywcze/ Adobe Stock, liukovmaksym

Larwy mola spożywczego: jak wyglądają?

Larwy moli spożywczych to wijące się białe lub biało-żółte (czasem brudnobiałe lub różowawe) gąsienice z brunatnymi główkami, które często są zauważane w pojemnikach z żywnością, do których „przyczepiają” się za pomocą cienkiej pajęczyny, a z biegiem czasu tworzą gniazdo moli spożywczych. Gąsienica mklika mącznego osiąga ok. 20 mm długości i są na tyle silne, że mogą przegryźć nawet folię lub papier.

Larwy mola spożywczego

fot. Larwy moli spożywczych/Adobe Stock, baklykovadaria

Skąd się biorą mole w domu?

W przeciwieństwie do np. rybików, mole spożywcze mogą pojawić się w każdym domu lub mieszkaniu, niezależnie od bałaganu czy higienicznej czystości. Jaja moli spożywczych są często niewidoczne i łatwe do przeoczenia, bo znajdują się w produktach sypkich, ryżu czy kaszy. Dorosła samica mola potrafi złożyć nawet 200 jaj dziennie.

Larwy moli na suficie

Zdarza się, że larwy moli, czyli białe robaczki z charakterystyczną ciemną końcówką, spacerują po ścianach i suficie. Dzieje się tak, gdy w górnych szafkach albo na nich trzymasz żywność, szczególnie niezamkniętą szczelnie.

Larwy mogą się wówczas wydostać z szafek i w ten sposób poinformować o swoim istnieniu. Co zrobić gdy, mole w domu i jaja moli spożywczych stają się przykrym faktem?

Gniazdo moli spożywczych

fot. Gniazdo moli spożywczych/Adobe Stock, jnsepeliova

Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych?

Mole spożywcze mogą założyć gniazdo w szafkach, w samej żywności albo za meblami. Lubią też ciemne miejsca, takie jak przestrzeń za listwami obok szafek czy za lodówką. Konstruują swoje gniazda z plastycznych drobinek i tkają gęste sieci.

Gniazdo często jest brązowe i przypomina nieco glinę. Znalezienie go może być bardzo trudne. Przede wszystkim musisz opróżnić wszystkie szafki i przejrzeć suche produkty - gniazdo może być także w nich. Jeśli widzisz już dorosłe osobniki, zwróć uwagę, gdzie jest ich najwięcej. Bardzo możliwe, że gdzieś tam będzie też gniazdo.

Mól spożywczy a ubraniowy

Mól ubraniowy to inaczej mól włosienniczek. Różni się od swojego spożywczego kuzyna wyglądem, ale też miejscem występowania. Przede wszystkim ma słomkowy kolor. Długość ciała wynosi ok. 6-11 mm. Larwy mola ubraniowego wyglądają bardzo podobnie do larw mola spożywczego: są białe z brązowymi czubkami. Mole ubraniowe mają mniejszą rozpiętość skrzydeł od swoich kuchennych kuzynów.

Znajdziesz je przede wszystkim w szafach. Uwielbiają naturalne materiały, takie jak wełna, dlatego często mogą podgryzać zimowe i jesienne płaszcze. Mogą występować także w szafkach z ręcznikami oraz pościelą. Wytępisz je przy pomocy zapachu lawendowego oraz specjalnych środków odstraszających.

Mól ubraniowy

fot. Mól ubraniowy/Adobe Stock, New Africa

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Zacznij od dokładnego przejrzenia całej żywności, którą masz w domu. Jeśli na opakowaniach zauważysz maleńkie dziurki lub wypatrzysz małe larwy moli, bez cienia wyrzutów wyrzuć całą paczkę. Bądź bezwzględna, bo w przeciwnym wypadku nigdy nie pozbędziesz się moli spożywczych! 

Przejrzyj też jedzenie, które znajduje się w innych pomieszczeniach. Nawet jeśli zauważyłaś szkodniki tylko w kuchni, sprawdź też produkty w spiżarni. Mole nie powinny zagnieździć się w produktach, które są dobrze przechowywane, a więc zamknięte szczelnie w plastikowych pojemnikach lub słoikach, niemniej jednak warto też przejrzeć ich zawartość.

Jeśli wszystko jest w porządku, odstaw "zdrowe" produkty w bezpieczne miejsce, a następnie dokładnie umyj szafki, także z zewnątrz. Przetrzyj też ich wierzch oraz - jeśli możesz - odsuń meble i sprzęty, aby posprzątać także za nimi.

Aby skutecznie pozbyć się moli spożywczych:

  1. Wyczyść wszystkie szafki. Najpierw za pomocą odkurzacza, aby usunąć niewidoczne gołym okiem jajeczka. Potem umyj szafki ciepłą wodą i mydłem. Osusz, a potem ponownie przetrzyj octem. Sprawdzi się także wstawienie do szafek naczyń z gorącym, parującym octem. Woń w mieszkaniu nie będzie przyjemna, ale jest to jeden ze skuteczniejszych sposobów na mole.
  2. Wszystkie produkty spożywcze, których nie wyrzuciłaś (lub te nowo zakupione) umieść od razu w szklanych, metalowych lub plastikowych opakowaniach. Schowanie do reklamówki lub papierowego pudełka nie pomoże - mole przedostaną się bez najmniejszego wysiłku. Pojemniki powinny być wcześniej dokładnie umyte.
  3. Powieś w kuchni pułapki na mole spożywcze. Są one nietoksyczne i tanie. Trutka na mole zawiera substancje, która wabią samce, a lep na mole powieszony w każdym możliwym miejscu łatwo usuniesz i wyrzucisz do śmieci. Owad siada na pułapce i przykleja się do niej, rozmnażanie szkodników zostaje więc zahamowane.
  4. Mole spożywcze nie przepadają za zapachem goździków. Rozsyp tę przyprawę na półkach, a zachęcisz je do wylotu i przemieszczania się po kuchni - dzięki temu zwiększasz prawdopodobieństwo, że owady złapią się w pułapkę. 
  5. Świetnie sprawdzi się także liść laurowy na mole - szkodniki nie lubią tego zapachu, dlatego na każdej półce ułóż kilka listków.

Warto także pamiętać, że mole spożywcze nie lubią intensywnych zapachów. Odstraszają je przede wszystkim:

  • pomarańcza,
  • goździki,
  • lawenda,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • cytryna.

    Warto zaopatrzyć się w roślinę - wrotycz na mole. Jest stosowany jako repelent odstraszający mrówki, komary, mole czy muszki owocówki. Nie musisz mieć jej w ogrodzie! W aptece i sklepach zielarskich kupisz olejek wrotyczowy czy hydrolat. Dostępna jest też wersja sproszkowana wrotyczu do wykonania płynu odstraszającego mole. Warto też zakupić lampę odstraszającą owady. 

    Mól spożywczy - jak zapobiegać inwazji?

    Larwy moli spożywczych żywią się niemal wszystkimi produktami żywnościowymi. Nie są zbyt wybredne - lubią wszystkie rodzaje mąk, kasz, makaronów, cukier, słodycze, suszone owoce i bakalie, karmy dla zwierząt, a niekiedy nawet przyprawy.

    Tekturowe opakowania lub woreczki nie stanowią dla nich problemu - nie dostaną się wyłącznie do produktów zamkniętych szczelnie w szklanych pojemnikach. To właśnie dlatego, choćby w ramach profilaktyki, warto większość żywności przechowywać np. w dużych słoikach, zamiast w pudełkach

    Dzięki temu nawet jeśli nieświadomie przyniesiesz larwę owada ze sklepu, inwazja nie rozprzestrzeni się na wszystkie szafki. Przesypywanie produktów pozwoli ci kontrolować, czy masz larwy moli spożywczych w domu. 

    Tekst na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie opublikowany 15.05.2017.

    Czytaj także: Jak wytępić pluskwyJak pozbyć się mrówekDomowe sposoby na mszyce

    Redakcja poleca

    REKLAMA