Radzimy, jak podzielić na porcję tuszkę, i jakie rarytasy przygotować z każdej części. Całego kurczaka piecz na warzywach lub kratce włożonej do brytfanny - będzie wtedy mniej tłusty.
Choć kurczak nie należy do mięs przesadnie drogich, to jednak każda część tuszki, kupowana osobno, będzie nas kosztowała dużo więcej, niż ten sam kawałek, własnoręcznie wykrojony z tuszki (dotyczy to zwłaszcza piersi). Porcjowanie kurczaka wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Spośród różnych sposobów "rozbioru" całego kurczaka polecamy ten, naszym zdaniem, najłatwiejszy i najszybszy.
Jak podzielić kurczaka?
Do podzielenia tuszki najlepiej użyć specjalnych nożyc do drobiu, ale z powodzeniem wystarczy też ostry, dobry nóż.- Najpierw odetnij udka kurczaka. Odegnij je w stronę korpusu i przetnij odsłoniętą skórę z mięśniami. Pociągnij za częściowo odcięte udko, przekręcając je jednocześnie tak, by kość wyskoczyła ze stawu, po czym odetnij je do końca.
- Odetnij skrzydełka, postępując tak samo jak w przypadku udek - odegnij je od korpusu, a po nadłamaniu kości odetnij, przecinając w poprzek stawu.
- Oddziel kręgosłup od piersi, przecinając żebra. Natnij w kilku miejscach grzebień mostka (to płaska kość na środku mostka), po czym oddziel go od piersi, wciskając pod niego kciuki. Gdy będzie już całkowicie widoczny, oderwij go od mięsa.
- Przekrój piersi na pół, a następnie wytnij z nich pozostałe kości mostka. Na koniec zdejmij skórę z piersi tak, by otrzymać filety. To wszystko!
Jaka część kurczaka pasuje do jakich dań?
- Najlepszym fragmentem kurczaka są piersi. Mają delikatne, chude mięso (100 g filetu bez skóry to 100 kcal). Idealnie nadają się do pieczenia, duszenia, smażenia i grillowania. Najlepiej smakują zamarynowane np. w ziołach lub jogurcie.
- Udka głównie smaży się i piecze, można je oczywiście też dusić, a po usunięciu kości nadziewać. 100 g dostarcza 160 kcal.
- Skrzydełka (180 kcal na 100 g) świetne nadają się do smażenia w pikantnej panierce lub pieczenia. Zamarynowane wcześniej będą bardziej soczyste.
- Kręgosłup to doskonały surowiec na zupę lub rosół.
Zobacz inne pomysły na kurczaka:
Pikantny kurczak z kukurydzą - przepis
Gyros zapiekanka - przepis
Kotlety cordon bleu - przepis
Udka w miodzie - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
Gyros zapiekanka - przepis
Kotlety cordon bleu - przepis
Udka w miodzie - przepis
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - przepis
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach