Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 posiekane cebule
- mała pierś kurczaka
- puszka ciecierzycy
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (z butelki)
- 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- suszony tymianek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z łyżeczką słodkiej papryki, solą i szczyptą pieprzu.
2. Odstaw do lodówki na godzinę.
3. W płaskim, dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i lekko przesmaż.
4. Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę.
5. Dodaj ją do cebuli. Posiekaj papryczki chili i czosnek, dodaj do cebuli i dyni.
6. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty.
7. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj wszystko razem.
8. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj go do dyni.
9. Całość duś przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Przepis z "Pani domu"
2. Odstaw do lodówki na godzinę.
3. W płaskim, dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i lekko przesmaż.
4. Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę.
5. Dodaj ją do cebuli. Posiekaj papryczki chili i czosnek, dodaj do cebuli i dyni.
6. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty.
7. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj wszystko razem.
8. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj go do dyni.
9. Całość duś przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Przepis z "Pani domu"