Składniki:
- ok. 1,2 kg dynia hokkaido
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- marchewka
- olej
- 25 dag mielonego z indyka
- jajko
- 10 czarnych oliwek
- natka pietruszki
- 1/4 szklanki bułki tartej
- łyżka ostrej musztardy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, przekrój na 4 części, usuń miąższ z pestkami.
2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
3. Paprykę umyj, pokrój w małą kostkę.
4. Marchewkę obierz, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
5. Warzywa przesmaż na oleju, następnie ostudź.
6. Oliwki posiekaj na drobno.
7. Warzywa dodaj do mięsa razem z jajkiem, posiekanymi oliwkami i natką oraz tartą bułką.
8. Wymieszaj, dopraw do smaku musztardą i przyprawami.
9. Wydrążone łódeczki z dyni nadziej przygotowanym farszem, dobrze dociśnij.
10. Łódeczki ułóż na blaszce i delikatnie skrop olejem.
11. Piecz przez ok. 40 min w temp. 190 st. C.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
3. Paprykę umyj, pokrój w małą kostkę.
4. Marchewkę obierz, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
5. Warzywa przesmaż na oleju, następnie ostudź.
6. Oliwki posiekaj na drobno.
7. Warzywa dodaj do mięsa razem z jajkiem, posiekanymi oliwkami i natką oraz tartą bułką.
8. Wymieszaj, dopraw do smaku musztardą i przyprawami.
9. Wydrążone łódeczki z dyni nadziej przygotowanym farszem, dobrze dociśnij.
10. Łódeczki ułóż na blaszce i delikatnie skrop olejem.
11. Piecz przez ok. 40 min w temp. 190 st. C.
Przepis z "Przyjaciółki"