POLECAMY

Botwina na zimę - marynowana

Warto wykorzystać dobrodziejstwo sezonu wiosenno-letniego i przygotować zapasy na zimę. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie botwiny w słoikach, aby cieszyć się jej smakiem nie tylko latem.
Botwina na zimę - marynowana

Składniki:

  • 4 pęczki botwiny
  • 1 pęczek koperku
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli
  • kilka listków laurowych
  • pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Z wody, octu, cukru, soli, liści laurowych i pieprzu przygotowujemy zalewę. Botwinę dokładnie płuczemy, kroimy w drobne kawałki. Koperek także płuczemy i drobno siekamy. Botwinę połączoną z koperkiem wkładamy do słoików, następnie zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą, zakręcamy słoik i pasteryzujemy około 30 minut.

Zobacz także: Botwinka w sezonie wiosenno-letnim

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/5 lat temu
Robiłam w tamtym roku troche za bardzo kwaśna radzę mniej octu a przechpwuję sie idealnie POLECAM
/6 lat temu
ten przepis i w komentarzach , to są zupełnie inne przepisy . Czy nie ma znaczenia , czy botwinke sie zagotuje , czy surową zaleje goraca zalewą. Widziałam tez przepis ze wszystko było surowe . Jakie ma to szanse sie przechowac?
/6 lat temu
jak kwasek doda się przed włożeniem botwinki to bedzie twarda ,chyba nie ugotuje się . Tak jak z ziemniakami w ogórkowej.
POKAŻ KOMENTARZE (3)