Rydze w śmietanie - przepis, składniki i przygotowanie
Rydze w śmietanie smaży się ok. 30 minut. Najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem.
Opublikowano: 07.10.2020, 09:57
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag rydzów,
- 0, 5 szklanki śmietany 30%,
- sólo i pieprz,
- 2 łyżki masła.
Reklama
Przygotowanie:
Rydze w śmietanie urozmaicą jesienne menu. Możesz dodać do nich zeszkloną cebulkę, ale wówczas zadbaj o to, by danie nie było zbyt słodkie.
- Rydze umyj i oczyść, pozostaw do odsączenia na papierowym ręczniku. Duże okazy przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej masło, następnie usmaż na nim rydze - w momencie, kiedy nabiorą lekko rumianego, złocistego koloru, dodaj sól i zalej śmietaną.
- Rydze w śmietanie duś jeszcze kilka minut, posól i dopieprz. Łącznie powinny „przebywać” na patelni 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub puree z ziemniaków.
Reklama
Więcej przepisów na grzyby: Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Przepis na rydze z ziemniakami
Jajecznica z kurkami - przepis Magdy Gessler
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie
Reklama
Reklama
Reklama