Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag rydzów,
  • 0, 5 szklanki śmietany 30%,
  • sólo i pieprz,
  • 2 łyżki masła.
Reklama
Przygotowanie:

Rydze w śmietanie urozmaicą jesienne menu. Możesz dodać do nich zeszkloną cebulkę, ale wówczas zadbaj o to, by danie nie było zbyt słodkie.

  1. Rydze umyj i oczyść, pozostaw do odsączenia na papierowym ręczniku. Duże okazy przekrój na pół.
  2. Na patelni rozgrzej masło, następnie usmaż na nim rydze - w momencie, kiedy nabiorą lekko rumianego, złocistego koloru, dodaj sól i zalej śmietaną.
  3. Rydze w śmietanie duś jeszcze kilka minut, posól i dopieprz. Łącznie powinny „przebywać” na patelni 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub puree z ziemniaków.
Reklama

Więcej przepisów na grzyby: Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Przepis na rydze z ziemniakami
Jajecznica z kurkami - przepis Magdy Gessler
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie

Reklama
Reklama
Reklama