Reklama

Pierogi z tofu mogą, ale nie muszą być wegańskie. Jeśli zależy ci, aby były przygotowane w 100% bez produktów pochodzenia zwierzęcego, zagnieć ciasto wyłącznie z mąki, wody i odrobiny oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego).

Reklama

Z czym podawać pierogi z tofu? Każda z wersji będzie świetnie smakować okraszona cebulą i świeżymi ziołami - pietruszką lub bazylią. Możesz również podać je z majonezem wegańskim lub wegańską śmietaną.

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto na pierogi bez jajka
  2. Pierogi z tofu i ziemniakami
  3. Pierogi z tofu i szpinakiem
  4. Pierogi z tofu i suszonymi pomidorami

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli, olej i powoli dodawaj ciepłą wodę, mieszając całość łyżką.
  2. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
  3. Przełóż do miski i nakryj ściereczką.

Przepis na pierogi z tofu i ziemniakami

Składniki na farsz:

  • 2 kostki sera tofu,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, przeciśnij je dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie złota.
  3. Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
  4. Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich cienko rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
  5. Wykrawaj koła o średnicy 8 cm - na środek nakładaj farsz i zlepiaj starannie brzegi.
  6. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Pierogi z tofu i ziemniakami podawaj ze śmietaną.
fot. Adobe Stock

Przepis na pierogi z tofu i szpinakiem

Składniki na farsz:

  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 1 kostka tofu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź w ciepłej wodzie.
  2. Odciśnij nadmiar wody z tofu, rozdrobnij je widelcem i przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i odstaw na 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek a minucie dodaj szpinak. Smaż przez 2-3 minuty, aż odparuje resztka wody.
  4. Do szpinakowej masy dodaj tofu.
  5. Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
  6. Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
  7. Wykrawaj kółka o średnicy około 7-8 cm. Farsz nakładaj na środek i zlepiaj brzegi.
  8. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi gotuj porcjami, mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia.
  9. Pierogi z tofu i szpinakiem podawaj ze świeżymi ziołami. To świetny pomysł na obiad dla dzieci ze skazą białkową.
przepis na pierogi z tofu i szpinakiem

fot. Adobe Stock

Przepis na pierogi z tofu i suszonymi pomidorami

Składniki na farsz:

  • 200 g sera tofu,
  • 12-15 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej z suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Po minucie dodaj suszone pomidory i tofu. Smaż przez 2 minuty.
  3. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
  4. Zagnieć ciasto na pierogi (z przepisu powyżej).
  5. Podziel ciasto na dwie części - jedną z nich rozwałkuj, a drugą zostaw pod nakryciem.
  6. Wykrawaj kółka o średnicy około 7-8 cm. Farsz nakładaj na środek i zlepiaj brzegi.
  7. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj sól. Pierogi z tofu gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  8. Pierogi z tofu i suszonymi pomidorami podawaj z okrasą z cebuli (świetnie sprawdzi się również ta czerwona).
przepis na pierogi z tofu i suszonymi pomidorami

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na tofu:

Reklama
Reklama
Reklama