Penne pomidorowe - przepis, składniki, przygotowanie
Pomysł na obiad lub kolację w prawdziwym włoskim stylu!

Opublikowano: 14.02.2014, 09:00
Reklama
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200g makaronu penne
- 50 g wędzonego boczku
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- sól
- pieprz
- liście bazylii
- ser dojrzewający do podania
Reklama
Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, podsmaż.
3. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, przesmaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory z puszki.
4. Duś całość, aż sos zgęstnieje.
5. Dopraw solą i pieprzem.
6. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Odcedzony makaron dodaj do sosu i duś całość przez chwilę, aż sos pokryje makaron.
9. Przed podaniem posyp startym serem.
Reklama
Materiały prasowe, Mamma Mia
Reklama
Reklama
Reklama