Reklama

Boczniaki zaczęły cieszyć się popularnością kilka lat temu, odkąd na salony wkroczyła kuchnia roślinna i wegetariańskie przepisy. Jeśli nadal zastanawiasz się jak je wykorzystać i co zrobić z boczniaków, sprawdź przepisy na te niedrogie grzyby o leczniczych właściwościach. Warto mieć je pod ręką, gdy nie mamy ochoty na klasycznego schabowego czy szukamy zastępstwa dla innych grzybów. Z powodzeniem wykonasz makaron z boczniakami, pyszne smażone boczniaki, sos czy zupę.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak przyrządzić boczniaki?
  2. Flaki z boczniaków (zupa z boczniaków)
  3. Boczniaki smażone na maśle
  4. Makaron z boczniakami
  5. Sos z boczniaków

Jak przyrządzić boczniaki, aby były pyszne?

Jeśli dopiero poznajesz boczniaki, warto wiedzieć, że to grzyby kruche i bardzo delikatne. W sklepach najczęściej spotykamy boczniaki z hodowli, ale w naturalnym środowisku rosną one wysoko na drzewach.

Grzyby te należy zawsze myć bardzo delikatnie pod bieżącą wodą i przechowywać w szczelnym pudełku lub kupować w zafoliowanych tackach. Większe okazy bywają łykowate i mniej smaczne, dlatego najlepiej wybierać średniej wielkości grzyby. Boczniaki można gotować (15-20 minut), smażyć, zamrażać, suszyć lub piec (około 15 minut z każdej strony). Pamiętaj też, że po otwarciu dobrze jest szybko je obrobić, bo mogą ciemnieć i "więdnąć".

Właściwości zdrowotne i odżywcze boczniaków są dużo większe, niż wartości odżywcze zwykłych grzybów. Mogą mieć korzystny wpływ w np. we wzmacnianiu odporności.

Czy boczniaki myje się przed smażeniem?

Tak, warto to zrobić przed każdą obróbką: smażeniem, gotowaniem czy pieczeniem. Mycie pomaga usunąć drobne zanieczyszczenia i resztki, takie jak piasek czy ziemia. Wystarczy delikatnie opłukać grzyby pod bieżącą wodą przez kilkanaście sekund. Jeśli wolisz, możesz je także sparzyć wrzątkiem, a następnie szybko przelać zimną wodą, aby zachowały swoją strukturę.

Pamiętaj, że są to grzyby bardzo delikatne, dlatego nie puszczaj mocnego strumienia wody. Zapewnij boczniakom raczej lekki prysznic.

Jak długo smażyć boczniaki na patelni?

Aby boczniaki były smaczne i zachowały odpowiednią konsystencję, nie można ich smażyć zbyt długo. Duże płaty smaż przez około 3 minuty z każdej strony na małym ogniu, używając odrobiny masła lub oleju.

Jeśli kroisz boczniaki na mniejsze kawałki, czas smażenia będzie wynosił około 5-6 minut, z regularnym mieszaniem i lekkim posoleniem.

Co zrobić z boczniaków: flaki z boczniaków (zupa z boczniaków)

Flaki z boczniaków to chyba najbardziej popularny sposób na wykorzystanie tych grzybów. Ich konsystencja idealnie imituje mięsne flaczki wołowe czy wieprzowe, dzięki czemu możesz przygotować pyszną, wegańską zupę.

Składniki:

  • pół kg boczniaków średniej wielkości,
  • marchewka,
  • pół selera (korzenia),
  • spora cebula,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paski.
  2. Marchew, pietruszkę i seler, cebulę obierz i pokrój w kostkę (cebulę bardzo drobno).
  3. Przygotuj garnek z grubym dnem: podgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz grzyby.
  4. Duś warzywa i boczniaki na flaki przez ok. 10-15 minut, następnie wsyp pozostałe przyprawy oraz wlej wodę. Na tym etapie możesz też wsypać pół łyżeczki soli.
  5. Gotuj flaki z boczniaków ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie - nie dopuść, by były rozgotowane.
fot. Boczniaki: przepisy (flaki z boczniaków)/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Boczniaki smażone na maśle

Z tym przepisem możesz przyrządzić boczniaki jak schabowe - to świetna, roślinna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Najlepsze wyjdą smażone na maśle, a nie na oleju - wtedy zyskasz naprawdę niezwykły smak i aromat.

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1//4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kolendry,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wodę z solą, pieprzem i mąką.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki, tj, przyprawy.
  3. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w duże kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej olej jak na nuggetsy, namaczaj w wodzie z mąką, a następnie obtaczaj kawałki boczniaków w panierce z przypraw i smaż.
  5. Boczniaki w panierce możesz podawać z domowym sosem.
fot. Boczniaki: przepisy (boczniaki smażone na maśle)/Adobe Stock, sandraz

Jak zrobić boczniaki na obiad: makaron z boczniakami

Jak zrobić boczniaki na obiad w połączeniu z makaronem? Wykorzystaj je do przygotowania aromatycznego dania we włoskim stylu. W kuchni europejskiej bardzo często sięgamy po boczniaki, ponieważ są miękkie i rozpływają się w ustach. To sprawia, że są idealnym towarzystwem dla różnego rodzaju makaronów.

Składniki:

  • 400 g wybranego makaronu.
  • pół kg boczniaków,
  • duża cebula,
  • 150 g sera cheddar,
  • pęczek koperku,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki umyj i osusz, a cebulę pokrój w kostkę.
  2. Boczniaki pokrój w grubą kostkę lub paski.
  3. Na oleju podduś cebulę i boczniaki, poczekaj, aż odparuje woda.
  4. Następnie dodaj śmietankę i starty na tarce ser, a na koniec posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i bez przelewania zimną woda wrzuć do patelni z boczniakami. Wymieszaj i od razu podawaj.
  6. Udekoruj serem grana padano
fot. Co zrobić z boczniaków: przepis na makaron z boczniakami/Adobe Stock, A_Lein

Boczniaki na obiad: przepis na kremowy sos z boczniaków

Delikatny smak boczniaków i ich mięsista konsystencja idealnie pasują do kremowego sosu, który świetnie komponuje się z makaronem, ryżem czy nawet ziemniakami. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i elegancki obiad, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Sprawdzi się także jako podstawa zupy-krem.

Składniki:

  • średnia cebula,
  • 200 g boczniaków,
  • olej,
  • masło,
  • pół łyżeczki papryki mielonej,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż stanie się szklista.
  2. Boczniaki opłucz, dokładnie osusz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj je do cebuli razem z łyżką masła
  3. Dodaj dwie łyżki wody i delikatnie wymieszaj całość.
  4. Do podsmażonych boczniaków z cebulą dodaj wcześniej zahartowaną śmietanę i zagotuj całość.
  5. Jeśli chcesz, zagęść sos, przesiewając odrobinę mąki przez sitko.
fot. Boczniaki: przepisy (sos z boczniaków)/Adobe Stock, san_ta

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.09.2020.

Reklama

Zobacz także inne pomysły na dania z boczniaków:

Reklama
Reklama
Reklama