Składniki:
- 8 plasterków polędwiczek wieprzowych (po ok. 5 dag)
- 8 listków świeżej szałwii
- 8 plasterków szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 4-6 łyżek wytrawnego wermutu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wieprzową saltimboccę z szynką!
- Plasterki mięsa włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 3 mm.
- Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu, obtocz w niej kotleciki, strzepnij nadmiar.
- Na każdym kawałku mięsa połóż listek szałwii i plasterek szynki.
- Następnie zepnij każdy kotlecik wykałaczką, przekłuwając listek szałwii.
- Na patelni podgrzej olej, włóż kotleciki (mięsem do dołu), smaż około 3 minut, odwróć i smaż minutę.
- Przełóż mięso na ogrzane talerze, wyjmij wykałaczki i trzymaj w cieple.
- Na patelnię wlej wino, drewnianą łyżką wymieszaj z drobinami pozostałymi po smażeniu mięsa.
- Odparuj część płynu.
- Kotleciki posyp natką i pokrop sosem.