Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- strączek ostrej papryki
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej
- przyprawa curry
- listki świeżej kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wieprzowinę curry!
- Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
- Pokrój w dużą kostkę.
- Oprósz je pieprzem, obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj posiekany czosnek i cebulę, przesmaż, mieszając.
- Mięso polej sosem sojowym, smaż jeszcze chwilę, aż sos całkowicie odparuje.
- Mięso podlej szklanką gorącej wody.
- Dodaj sól i pieprz, duś na małym ogniu, aż zacznie się robić miękkie.
- Wtedy dodaj drobno posiekaną papryczkę (wcześniej możesz z niej usunąć nasionka, wtedy danie będzie mniej pikantne), mleczko kokosowe i przyprawę curry.
- Duś do miękkości.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sos zagęść łyżeczką mąki, rozprowadzając ją uprzednio w odrobinie zimnej wody.
- Przed podaniem potrawę posyp posiekanymi listkami kolendry.
- Podawaj z ryżem.