Wątróbka jest uznawana raczej za nienadającą się na grilla, ale nic bardziej mylnego. Drobiowa wątróbka z grilla jest naprawdę wyśmienita i może stanowić bardzo oryginalne danie podczas grillowej biesiady.
Przepis na wątróbkę z grilla
Składniki:
- 1 kg wątróbek drobiowych,
- 4 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbki starannie oczyść z błonek, umyj, osusz.
- Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Połącz z oliwą wymieszana z pieprzem oraz papryką. Do takiej marynaty włóż wątróbki. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyłóż wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Wątróbkę z grilla posól dopiero wtedy, gdy będzie upieczona. To ważne - w przeciwnym wypadku stanie się twarda.
- Wątróbkę z grilla najlepiej podawać z grillowaną papryką lub kukurydzą z grilla.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.07.2012
Zobacz więcej przepisów na dania z grilla:
Hamburger z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Poznaj kultowy przepis!
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem sosu tzatziki!
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy przepis na grillowane udka kurczaka!
Grillowany łosoś z sosem - przepis składniki i przygotowanie
Hit grillowych imprez!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!
Grillowany rabarbar - przepis składniki i przygotowanie
Owocowy przysmak!
Grillowana pierś z kurczaka z pesto - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych!
Roladki wieprzowe z grilla - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem papryki!
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!
Leszcz z grilla - przepis składniki i przygotowanie
W aromatycznych ziołach!
Sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem - przepis
Z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem!