wątróbka z grilla fot. Adobe Stock, valentinamaslova

Wątróbka z grilla - prosty przepis na letnie dni

Wątróbka z grilla nie jest popularnym daniem - to duży błąd, bo wątróbka przyrządzona na grillu ma niepowtarzalny smak, zupełnie inny niż w wersji smażonej.
/ 18.06.2021 14:19
wątróbka z grilla fot. Adobe Stock, valentinamaslova

Wątróbka jest uznawana raczej za nienadającą się na grilla, ale nic bardziej mylnego. Drobiowa wątróbka z grilla jest naprawdę wyśmienita i może stanowić bardzo oryginalne danie podczas grillowej biesiady.

Przepis na wątróbkę z grilla

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych,
  • 4 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbki starannie oczyść z błonek, umyj, osusz.
  2. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Połącz z oliwą wymieszana z pieprzem oraz papryką. Do takiej marynaty włóż wątróbki. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Wyłóż wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Wątróbkę z grilla posól dopiero wtedy, gdy będzie upieczona. To ważne - w przeciwnym wypadku stanie się twarda.
  5. Wątróbkę z grilla najlepiej podawać z grillowaną papryką lub kukurydzą z grilla.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.07.2012

Zobacz więcej przepisów na dania z grilla: