Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g umytego jarmużu
- 1/2 kubka uprażonych na suchej patelni nerkowców
- 1/2 kubka natki pietruszki
- 80 ml oliwy z oliwek
- 20 g parmezanu
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól do smaku
- 1 opakowanie makaronu spaghetti 500 g
- 60-100 ml wody w zależności od preferowanej konsystencji pesto
Przygotowanie:
Zobacz przepis Julity Strzałkowskiej na spaghetti z pesto jarmużowym!
- Do blendera przełóż jarmuż, dodaj oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki.
- Pulsacyjnie powoli blenduj.
- Na końcu dodaj uprażone orzechy nerkowca.
- Lekko zblenduj, całość wymieszaj.
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Przełóż na talerz, dodaj pesto z jarmużu, posyp tartym parmezanem.