Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- wędzona makrela lub wędzony pstrąg
- czerwona papryka
- świeży ogórek
- 20 czarnych oliwek przekrojonych na pół
- 1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 pęczka posiekanego koperku
- posiekana cebula
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż opłucz na sicie pod bieżącą wodą, dokładnie osącz.
2. Ugotuj ryż do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku.
3. Osącz na sicie, ostudź.
4. Rybę obierz ze skóry i oczyść z ości. Podziel na duże kawałki.
5. W salaterce wymieszaj ryż z pokrojonymi w kostkę papryką i ogórkiem, oliwkami i ziołami.
6. Olej połącz z sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym i pieprzem.
7. Polej nim sałatkę.
8. Dodaj kawałki wędzonej ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepis z "Pani domu"
2. Ugotuj ryż do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku.
3. Osącz na sicie, ostudź.
4. Rybę obierz ze skóry i oczyść z ości. Podziel na duże kawałki.
5. W salaterce wymieszaj ryż z pokrojonymi w kostkę papryką i ogórkiem, oliwkami i ziołami.
6. Olej połącz z sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym i pieprzem.
7. Polej nim sałatkę.
8. Dodaj kawałki wędzonej ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepis z "Pani domu"