Skrzydełka z piekarnika - prosty przepis na pysznego kurczaka

Skrzydełka z piekarnika to dobry pomysł na danie obiadowe lub przekąskę na imprezę. Można je podawać z ziemniakami lub frytkami.
Małgorzata Machnicka / 07.04.2021 11:39
DRUKUJ PRZEPIS
Skrzydełka z piekarnika - prosty przepis na pysznego kurczaka fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Skrzydełka z piekarnika to sprawdzone danie na wiele okazji: rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę - wystarczy umyć i zamarynować mięso, a następnie piec skrzydełka w piekarniku przez około 40 minut.

Idealnym dodatkiem do skrzydełek z piekarnika są pieczone ziemniaki, frytki lub ryż. Warto podawać je z sosem - świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub sos barbecue.

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
  2. Skrzydełka umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem.
  3. Przygotuj marynatę. Olej rzepakowy wymieszaj z czosnkiem, dwoma rodzajami papryk, ziołami prowansalskimi oraz miodem.
  4. Natrzyj skrzydełka marynatą, a następnie umieść w lodówce na 2 godziny. Możesz przygotować je dzień przed podaniem i zostawić do zamarynowania na noc.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią mięso.
  6. Skrzydełka w piekarniku powinny spędzić około 40-45 minut.

Więcej przepisów na skrzydełka:
Pikantne skrzydełka diabelskie z grilla
Przepis na ziołowe skrzydełka 
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Przepis na chrupiące skrzydełka
Przepis na skrzydełka w coli

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA