Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 łyżki miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Skrzydełka z piekarnika to sprawdzone danie na wiele okazji: rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę - wystarczy umyć i zamarynować mięso, a następnie piec skrzydełka w piekarniku przez około 40 minut.
Idealnym dodatkiem do skrzydełek z piekarnika są pieczone ziemniaki, frytki lub ryż. Warto podawać je z sosem - świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub sos barbecue.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
- Skrzydełka umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem.
- Przygotuj marynatę. Olej rzepakowy wymieszaj z czosnkiem, dwoma rodzajami papryk, ziołami prowansalskimi oraz miodem.
- Natrzyj skrzydełka marynatą, a następnie umieść w lodówce na 2 godziny. Możesz przygotować je dzień przed podaniem i zostawić do zamarynowania na noc.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią mięso.
- Skrzydełka w piekarniku powinny spędzić około 40-45 minut.
Więcej przepisów na skrzydełka:
Pikantne skrzydełka diabelskie z grilla
Przepis na ziołowe skrzydełka
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Przepis na chrupiące skrzydełka
Przepis na skrzydełka w coli