Skrzydełka z piekarnika - soczyste i chrupiące. Prosty przepis

Skrzydełka z piekarnika to dobry pomysł na danie obiadowe lub przekąskę na imprezę. Można je podawać z ziemniakami lub frytkami. Sprawdź przepis, który zawsze się udaje!
Marta Kosakowska / 04.12.2019 11:39
DRUKUJ PRZEPIS
Skrzydełka z piekarnika - soczyste i chrupiące. Prosty przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

Skrzydełka z piekarnika to sprawdzone danie na wiele okazji: obiad lub imprezę. Pieczone skrzydełka z piekarnika lubią chyba wszyscy. Dobrym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy.

  1. Skrzydełka umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Przygotuj marynatę. Do oliwy dodaj czosnek oraz pozostałe przyprawy.
  4. Natrzyj skrzydełka marynatą, a następnie umieść w lodówce na około godzinę. Możesz przygotować je dzień przed podaniem i zostawić do zamarynowania na noc.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż skrzydełka i piecz je przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Więcej przepisów na skrzydełka:
Pikantne skrzydełka diabelskie z grilla
Ziołowe skrzydełka - przepis składniki i przygotowanie

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)