Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 2 szklanki mąki
- szklanka ciepłej osolonej wody
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag twarogu
- cebula
- olej
- 15 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi ruskie!
- Cebulę obierz, posiekaj.
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
- Ziemniaki zmiel.
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na ciasto mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką (jeśli jest zbyt gęste, dodaj wody).
- Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj.
- Szklanką wykrawaj krążki.
- Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
- Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj.
- Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
- Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 2-3 minuty, zdejmij.
- Pierogi podawaj polane tłuszczem i boczkiem.
- Możesz je też podpiec w piekarniku.