Porcja (2 kotlety) ok. 620 kcal
Składniki na 4 kotlety z fasoli:
- 25 dag suchej białej fasoli
- 3 jajka
- cebula
- 4-cm kawałek imbiru
- łyżka przyprawy np. do kurczaka
- 3-4 łyżki tartej bułki
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka soku z cytryny
- 10 dag chipsów kukurydzianych
- pieprz
- olej
Przepis na kotlety z fasoli:
- Fasolę mocz przez noc w zimnej wodzie.
- Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości 1,5 godz. na małym ogniu, uzupełniając wyparowany płyn.
- Osącz i ciepłą zmiksuj lub zmiel w maszynce do mięsa.
- Obraną cebulę i imbir posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
- Podsmaż, mieszając, cebulę z imbirem.
- Do fasoli dodaj podsmażone składniki. Wbij 2 jajka i wsyp trochę tartej bułki, aby masa dała się formować.
- Dopraw olejem sezamowym, sokiem cytrynowym, przyprawą do dań z kurczaka, ew. pieprzem. Dodaj natkę i wymieszaj. Uformuj 8 kotlecików.
- Obtocz w roztrzepanym jajku i panieruj np. w pokruszonych chipsach. Usmaż na rumiano na oleju.
Zobacz też kilka pomysłów na sałatki:
Sałatka z ryżu
Sałatka z brokułami Magdy Gessler
Sałatka z makaronu i wędliny
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z papryki
Sałatka z brokułami Magdy Gessler
Sałatka z makaronu i wędliny
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z papryki