Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 spore sznycle z indyka (może być też filet z piersi kurczaka)
- 40 dag dyni o twardym miąższu
- cebula
- 1/2 strąka długiej słodkiej papryki lub 1/4 zwykłej czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta ostrej papryki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety z dynią!
- Oczyszczoną dynię ułóż na blasze i upiecz do miękkości w temperaturze 200°C.
- Ostudź i ugnieć widelcem.
- Na maśle podsmaż pokrojoną bardzo drobno paprykę, cebulę i posiekany czosnek.
- Ostudź, połącz z dynią.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką.
- Sznycle opłucz, lekko rozbij.
- Oprósz pieprzem.
- Obłóż farszem, złóż na pół, zepnij wykałaczką.
- Panieruj w jajku i bułce tartej.
- Usmaż na oleju.
- Najlepiej podawać z sosem serowym.