Jak zrobić pyszne wino z dyni? Wypróbuj ten przepis
Przygotuj aromatyczne, rozgrzewające wino z dyni i odczaruj chłodne, zimowe wieczory. Ten półsłodki trunek idealnie sprawdza się podczas spotkania z przyjaciółmi czy imprez rodzinnych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Zobacz, jak przygotować wino z dyni.
Opublikowano: 14.09.2022, 06:37
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3,5 kg obranej, wydrążonej z miąższu dyni,
- 4 l wody,
- sok z 5 pomarańczy,
- kilogram cukru,
- 20 g drożdży winiarskich.
Reklama
Przygotowanie:
Zarówno wino z dyni, jak i nalewka z dyni, to wspaniały dodatek do ciast czy słonych przekąsek. Możesz przygotować je w wersji mniej lub bardziej słodkiej - wystarczy, że zmienisz ilość cukru.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do gąsiora. Dodaj sok z pomarańczy.
- Zalej całość 3 litrami wrzącej wody, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie odciśnij sok.
- Zagotuj resztę wody z cukrem i odstaw do wystudzenia.
- Kiedy będzie ciepła, a nie gorąca, dodaj drożdże i przelej do gąsiora.
- Pozostaw do sfermentowania.
- Proces ten zakończy się, kiedy z gąsiora przestaną wypływać bańki gazu, a cały osad opadnie na dno.
- Wówczas przefiltruj wino i rozlej do butelek. Zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Wino z dyni będzie gotowe po ok. 4-6 miesiącach.
Reklama
Czytaj także:
Dynia a cukrzyca
Najlepsza zupa z dyni
Biała dynia w dekoracji wnętrz
Reklama
Reklama
Reklama