Czy masło orzechowe jest zdrowe? Kontrowersje związane z jedzeniem masła orzechowego

Czy masło orzechowe jest zdrowe fot. Adobe Stock, creativefamily
Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe jest zdrowe. Choć jest wysokokaloryczne i bogate w tłuszcz oraz kwasy omega 6, jadane w nieprzesadnych ilościach, może działać prozdrowotnie. I są na to badania naukowe. Masło orzechowe może wspomagać układ krążenia, prawidłową masę ciała i stabilizować poziom cukru we krwi. Najlepiej jednak sięgać po naturalny produkt pozbawiony dodatków tłuszczy i cukru.
Ewa Cwil / 12.01.2024 11:51
Czy masło orzechowe jest zdrowe fot. Adobe Stock, creativefamily

Na pytanie, czy masło orzechowe jest zdrowe, można odpowiedzieć: tak i nie. Jak w przypadku większości produktów spożywczych, znaczenie ma ilość masła orzechowego – jadane w nadmiarze może nie wspierać zdrowia, a nawet szkodzić. Jednak spożywane z umiarem przyczyni się do jego zachowania.

Spis treści:

  1. Na co pomaga masło orzechowe?
  2. Szkodliwość masła orzechowego
  3. Czy masło orzechowe tuczy?
  4. Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

Na co pomaga masło orzechowe?

Masło orzechowe jest niewątpliwie bardzo odżywczym produktem. Dostarcza dużo energii, ale i różnorodnych składników odżywczych. Są to:

  • białka i aminokwasy,
  • kwasy tłuszczowe – jedno- i wielonienasycone, czyli zdrowe tłuszcze,
  • węglowodany: sacharoza, skrobia, błonnik pokarmowy,
  • witaminy, głównie B i E,
  • minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, miedź, selen, fosfor i mangan.

W maśle orzechowym są także cenne substancje: karotenoidy, fitosterole, koenzym Q10, flawonoidy.

Ten koktajl wartościowych składników sprawia, że masło orzechowe może działać prozdrowotnie. Z badań naukowych wynika, że:

  • może obniżać ryzyko raka piersi – jeśli było jadane od młodego wieku,
  • pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi – dzięki niskiej zawartości węglowodanów (o ile produkt nie był dosładzany),
  • wspomaga zdrowie układu krążenia – dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, magnezowi, niacynie i witaminie E; w maśle orzechowym proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych jest bardzo podobna do tej z oliwy,
  • syci na długo, co może przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała lub pomagać w odchudzaniu.

Szkodliwość masła orzechowego

Wadami masła orzechowego, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie, są:

  • wysoka zawartość sodu – u niektórych osób może niekorzystnie wpływać na ciśnienie krwi, podnosząc je;
  • wysoka kaloryczność – zbyt duże spożycie masła orzechowego może znacznie podnieść kaloryczność diety i sprzyjać tyciu;
  • wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – jadanie ich w zbyt dużych ilościach może podnosić poziom złego cholesterolu LDL.

Inną kwestią, którą podnoszą niektórzy, jest proporcja kwasów omega-6 i omega-3. Dla zdrowia najkorzystniejsza jest proporcja 2:1 lub 3:1. Tymczasem w maśle orzechowym proporcja ta wynosi 50:1. A nadmiar omega-6 w diecie może działać prozapalnie. Czy to oznacza, że masło orzechowe jest szkodliwe i należy z niego zrezygnować? Nie. To oznacza, że należy je jeść z umiarem, bo o ostatecznej proporcji kwasów omega w diecie zależy przecież od całej diety.

Szkodliwość masła orzechowegofot. Szkodliwość masła orzechowego/ Adobe Stock, Africa Studio

Czy masło orzechowe tuczy?

Łyżka masła orzechowego dostarcza ok. 95 kcal (ok. 590 kcal w 100 g), niecałe 4 g białka, 8 g tłuszczu i 1,5 g węglowodanów. Jest to więc produkt wysokokaloryczny o niskiej zawartości węglowodanów.

Z pewnością jadane w nadmiarze może przyczynić się do zwiększania masy ciała, ale o tym decyduje ostatecznie kaloryczność całej diety.

Produkt ten może znaleźć się w odchudzającej diecie ketogenicznej, czyli diecie niskowęglowodanowej. W takim sposobie żywienia mniejszą wagę przykłada się do kaloryczności, a dużą do tego, aby bardzo ograniczyć węglowodany w diecie, zastępując je zwykle tłuszczem i w części białkiem. Masło orzechowe doskonale wpisuje się w te zasady.

O tym, że jadanie masła orzechowego nie musi przyczyniać się do tycia, świadczą badania z 2019 roku, które dowiodły, że jadanie orzechów, w tym orzechów ziemnych, może obniżać ryzyko otyłości. Z kolei inne badanie pokazało, że jadanie orzechów częściej niż 2 razy w tygodniu może przyczyniać się do zwiększania masy ciała. Najprawdopodobniej więc wszystko zależy od ilości.

Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

W zdrowej diecie, a nawet w diecie odchudzającej jest miejsce na masło orzechowe i można je jeść codziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkt. Jeśli chcesz, aby zawierało mniej omega-6, poszukuj produktu naturalnego, bez dodatku oleju utwardzonego (tłuszcz palmowy) czy częściowo utwardzonego, które są bogate w omega-6. Staraj się też uzupełniać dietę o produkty obfitujące w omega-3, np. siemię lniane, ryby, orzechy włoskie, olej lniany.

Ile łyżek masła orzechowego dziennie?

Najlepiej ograniczyć spożycie masła orzechowego do 1-2 łyżek dziennie. Takie spożycie pozwala korzystać z prozdrowotnego działania tego produktu, ale też zmniejsza ryzyko związane z wysoką kalorycznością produktu i wysoką zawartością kwasów omega 6.

Czytaj także:
Masło orzechowe keto – jakie wybierać?
10 mitów o orzechach, w które nadal wierzysz
Najzdrowsze orzechy – autorski ranking top 5




 

Redakcja poleca

REKLAMA