Składniki:
- 300 g fileta z kurczaka
- 100 g pomidorów
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g ogórka zielonego
- 350 ml bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
- 250 g kaszy kuskus
- skórka z 1/8 cytryny
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki mięty
- 30 ml oliwy
- 20 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka curry
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z kuskusem i kurczakiem!
- Pierś z kurczaka oczyść i zamarynuj w oleju z solą, pieprzem, słodką papryką i 1/2 łyżeczki curry.
- Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż pierś z kurczaka z każdej strony, aż nabierze rumianego kolory.
- Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° przez 10 minut.
- W rondelku zagotuj bulion drobiowy z 1/2 łyżeczki curry.
- Do bulionu wsyp kuskus, przykryj pokrywką i odstaw z ognia.
- Umyj cytrynę, zetnij nożykiem do obierania jeden plasterek skórki i pokrój go w cienkie paski.
- Natkę pietruszki i miętę umyj i pokrój w paski, a następnie razem ze skórką cytrynową dodaj do rondelka z kuskusem.
- Wymieszaj kaszę i przykryj ponownie.
- Umyj warzywa. Paprykę przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pomidory pokrój na ćwiartki i wytnij nasiona.
- Paprykę, ogórka i łódki pomidorowe pokrój w kostkę tej samej wielkości.
- Kuskus z rondelka przesyp do miski, dodaj warzywa, przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz ewentualnie solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka pokrój na plasterki.
- Kawałki mięsa, które pozostaną z krojenia, posiekaj w małe kostki i dodaj do sałatki.
- Przełóż sałatkę do miseczki.
- Na wierzchu poukładaj dekoracyjnie plasterki pieczonego kurczaka.
- Do dekoracji użyj listków mięty, natki pietruszki oraz plasterków cytryny.