Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- kilka plasterków boczku
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- jajko
- cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę ziemniaczaną z pieczarkami!
- Ziemniaki obierz, ugotuj, pognieć na puree.
- Wbij do niego jajko, dodaj posiekaną natkę i przyprawy.
- Wymieszaj całość widelcem.
- Pieczarki pokrój na kawałki, cebulę posiekaj, wrzuć wszystko na rozgrzany tłuszcz i podsmaż, aż pieczarki się przyrumienią.
- Niewielką formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż plastry boczku, następnie połowę porcji masy ziemniaczanej, pieczarki i znów porcję ziemniaków.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na mniej więcej 20 minut.
- Podawaj na gorąco.
Zobacz więcej pomysłów na dania z ziemniaków:
Co zrobić z młodych ziemniaków - 7 pomysłów
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami
Zapiekanka chłopska
Placki Rosti