Nawet jeśli zdarza się to od święta, a może właśnie wtedy warto spróbować pysznych deserów zza granicy, więc czemu nie z Włoch?
Zuccotto
Jest to jeden z prawdziwie sycylijskich słodkich przysmaków. Do jego wykonania potrzebny jest spód biszkoptowy, może być gotowy, kupiony, jednak ja polecam własne wypieki. Nadzienie to prawdziwa bomba kaloryczna, ale ten smak wart jest grzechu. Zatem, by wykonać kuszące nadzienie należy przygotować: pół kilograma tłustego sera twarogowego - Włosi polecają ser ricotta, śmietanka, cukier, kakao, drobno pokrojone kandyzowane owoce, migdały, aromat waniliowy, likier Maraschino, cukier puder i kakao do dekoracji.
Przygotowanie nadzienia
Połącz dokładnie mikserem ser i śmietankę, dodaj cukier i zapach waniliowy. Podziel masę na dwie części - do jednej dodaj kakao, a do drugiej owoce kandyzowane i posiekane migdały.
Uformowanie deseru
Biszkopt przetnij na dwa krążki i nasącz je likierem. Okrągłą formę wyłóż folią spożywczą, na nie połóż jeden krążek ciasta, na nim rozsmaruj masę kakaową, a niej masę z owocami i migdałami, na niej połóż drugi krążek. Całość dociśnij. Wstaw deser do lodówki, będzie gotowy, gdy masa zastygnie. Wyjmij deser z lodówki i połóż go na paterze - odwracając formę do góry dnem - folia spożywca ułatwi wyjęcia deseru.
Wierzchnią część deseru posyp cukrem pudrem i kakao. Użyj swojej wyobraźni - za pomocą dwóch kolorów białego i brązowego wyczaruj na powierzchni deseru ciekawy obraz.
Czytaj także: Orzechy - dodatek do ciast
Ciasto migdałowe
Jest ono proste i szybkie w przygotowaniu. Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, połącz je z marcepanem - ugnieć kruche ciasto. Mikserem utrzyj żółtko, masło, olejek waniliowy, aż uzyskasz białą, gładką masę. Dodaj sok z cytryny. Połącz cisto z masą utartą mikserem i włóż do formy.
Ciasto należy piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez pół godziny.
Polecamy: Jak zrobić deser panna cotta?