Jak przygotować bouillabaisse?

ryby
Bouillabaisse to nazwa dość oryginalnej francuskiej zupy, która może poszczycić się niezwykle długą historią - tradycje gotowania i podawania tej zupy sięgają czasów kolonizacji Marsylii przez Rzymian.
/ 31.12.2010 15:10
ryby

Tłumacząc nazwę tej potrawy moglibyśmy dojść do nazwy "wrzące resztki" i nieco prawdy byłoby w tym określeniu. Jednak do rzeczy - jak przygotować bouillabaisse?

Składniki

Żeby móc poczęstować zupą rodzinę czy znajomych w liczbie około 6 - 8 osób należy zaopatrzyć się w: 2 kg ryb morskich, 6 - 8 krewetek - całych, 10 - 12 omułków ewentualnie sercówek, oliwę, cebulę i marchewkę pokrojoną w krążki, czosnek, drobno pokrojony por, koper włoski pokrojony w plasterki, 2 - 3 drobno pokrojone pomidory - obrane z e skórki, liść laurowy, zieloną pietruszkę, 10 nitek szafranu - należy zmiękczyć je w letniej wodzie, pieprz, bagietka i sól. 

Polecamy: Sycące, czy lekkie?

Przygotowanie

Po pierwsze należy oczyścić ryby i pokroić je na duże kawałki,. Następnie na rozgrzanej oliwie należy dusić przez około 10 minut cebulę, czosnek, koper, marchewkę, pomidory, pietruszkę, listek laurowy, sól i pieprz. Po tym czasie należy całość zalać wrzącą wodą - potrzebny będzie litr wody. Po 10 minutach do zupy dołóż ryby i szafran, a po kolejnych 10 minutach - skorupiaki. Przygotuj bagietkę - obsmaż ja z dwóch stron.

Ryby i skorupiaki wyjmij z zupy za pomocą łyżki cedzakowej - połóż je na osobnym półmisku. Resztę zupy przecedź i wlej wywar do wazy. Zupę należy podawać w następujący sposób - na stole powinien znaleźć się półmisek z rybą i skorupiakami oraz waza.

Każdy z gości nakłada sobie na płaski talerz część ryby i skorupiaki na talerz, wyjmuje i odkłada ości, skorupki, pancerzyki, obrane mięso przekłada na głęboki talerz i zalewa zupą. Dodatkiem do zupy bouillabaisse jest przygotowana wcześniej bagietka.

Czytaj także: Jak zrobić zupę rybną?

Redakcja poleca

REKLAMA