Gnocchi fot. Adobe Stock

Gnocchi - jak zrobić pyszne, włoskie kluski?

Gnocchi we Włoszech to tradycyjna rodzinna potrawa - można je jeść same z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają także jako dodatek do mięs. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, mąki, jajka i soli.
/ 20.06.2020 22:24
Gnocchi fot. Adobe Stock

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski - prawie każdy region Italii ma swój oryginalny sposób ich przyrządzania. Mało tego - sposób ten różni się wręcz od domu do domu i od kuchni do kuchni, a prawie każda pani domu ma swój własny przepis na gnocchi.

Najpopularniejsze to te przypominające trochę nasze kopytka, przyrządzane na bazie ziemniaków i mąki, z których formuje się małe kluseczki na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się ich sos.

Inna popularna wersja znana jako gnocchi alla Romana, powstaje z semoliny, sera i mleka. Istnieją gnocchi przyrządzane z różnych rodzajów mąki, a nawet wersja z kawałków chleba. Wariacja florencka zawiera szpinak i ser ricotta, natomiast ta z Lombardii różni się kształtem i powstaje z dodatkiem farszu pozostałego z ravioli.

Sekretem popularności gnocchi jest ich elastyczność - proste składniki, które znajdziemy w każdej kuchni jak ziemniaki, mąka, warzywa, grzyby czy ser, mogą zostać połączone w niezliczonej ilości wersji.

Jak zrobić gnocchi?

Jaki jest sekret dobrych gnocchi? Przede wszystkim właściwe proporcje między składnikami - dodatek zbyt dużej ilości mąki albo jajek lub ziemniaków może spowodować, że gnocchi będą albo za twarde albo zbyt wodniste.

Do robienia gnocchi warto wybrać starsze ziemniaki, gdyż młode zawierają zbyt dużo wody. Wybieraj bulwy tej samej wielkości, co zagwarantuje, że będą ugotowane w tym samym czasie.

Przepis na gnocchi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 całe jajko, 
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz już po ugotowaniu. Gdy dysponujesz czasem możesz zamiast gotować - upiec ziemniaki w piekarniku w mundurkach (pamiętaj, o nakłuciu ich powierzchni widelcem).
  2. Upieczone lub ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj przesianą mąkę, wbij jajko i zagnieć ciasto, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.
  4. Energicznie wyrabiaj ciasto i formuj wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm. Następnie pokrój je na centymetrowe kawałki. W każdym gnocchi widelcem zrób rowki.
  5. Kluseczki wymagają uważnego gotowania (trochę szybszej niż makaronu). Do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą wrzucaj po parę gnocchi (tak, aby się nie posklejały). Kiedy po paru minutach wypłyną na wierzch, wyłów je łyżką cedzakową na talerz.
  6. Gnocchi podawaj z ulubionym sosem, pesto lub po prostu polane masłem.

jak zrobić gnocchi przepis
fot. Adobe Stock

Najlepszy sos do gnocchi

Gnocchi nie wymagają specjalnej oprawy, doskonale smakują z masłem ziołowym albo po prostu posypane parmezanem i doprawione grubo mielonym pieprzem.

Najczęściej jednak podawane są z tradycyjnym sosem bolognese lub serowym na bazie gorgonzoli. Znakomite są także z zielonym lub czerwonym pesto.

Przepis na sos do gnocchi ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby,
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 80 g parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Szpinak przepłucz, osusz i dodaj na patelnię razem ze śmietanką. 
  3. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia około 2 minuty.
  4. Sos dopraw solą i pieprzem. 
  5. Gnocchi wyłóż na talerz, polej sosem i posyp tartym parmezanem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.12.2011 r.

Więcej przepisów:

Jak zrobić gnocchi?
Jak zrobić gnocchi?
Klasyczne gnocchi di patate to po prostu kopytka ziemniaczane. Małe kluseczki, na jeden kęs. Tradycyjnie były wyrabiane z semioliny, sera ricotta i ziemniaków. Trzeba trochę czasu i prób aby znaleźć najlepszą, własną metodę ich wyrabiania, a wtedy przygotowanie gnocchi stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. Prezentujemy tu garść praktycznych wskazówek.
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Przepis na lasagne bolognese - specjalność włoskiej kuchni
Gnocchi - przepisy na różne rodzaje kopytek gnocchi
Gnocchi - przepisy na różne rodzaje kopytek gnocchi
Gnocchi mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym daniem!
GNOCCHI: gnocchi ze szpinakiem, gnocchi z sosem i inne
GNOCCHI: gnocchi ze szpinakiem, gnocchi z sosem i inne
Gnocchi to tradycyjny włoski przysmak, który zachwyca swą prostotą i smakiem – sprawdź nasze przepisy!
Dyniowe gnocchi - przepis składniki i przygotowanie
Dyniowe gnocchi - przepis składniki i przygotowanie
Lubisz dynię i kuchnię włoską? Dyniowe gnocchi to przepis dla ciebie!
Czy wiesz jak zrobić gnocchi ze szparagami?
Czy wiesz jak zrobić gnocchi ze szparagami?
Gnocchi ze szparagami to danie nie tylko dla wegetarian. Będzie pasować każdemu, kto lubi się zdrowo odżywiać. 1 porcja zawiera tylko 580 kcal.
Jakie wino podać do gnocchi?
Jakie wino podać do gnocchi?
Do gnocchi najlepiej serwować włoskie wino, ale jakie?
Czy wiesz jak zrobić gnocchi w sosie serowym?
Czy wiesz jak zrobić gnocchi w sosie serowym?
Składniki: kilogram ziemniaków, 200 g mąki, 1 żółtko, sól. Sos: szklanka mleka, 40 g masła, 50 g sera gorgonzola, 20 g sera koziego, 40 g sera brie, 20 g goudy, tarty parmezan.