Trochę szkockiej kuchni

Jajka są bardzo dobrym źródłem witaminy B2
Poznaj zasady jakie królują w szkockiej kuchni. Jak zrobić rosół, jak robić szkockie zupy czy przyrządzić jajka. Poznaj kuchnię szkocką.
/ 31.12.2010 15:02
Jajka są bardzo dobrym źródłem witaminy B2

Klasyczna zupa szkocka

Do jej zrobienia będziesz potrzebowała: pokrojonego na małe kawałki kurczaka, wodę lub bulion, żeby ugotować kurczaka, cztery pory o długości około 8 cm, 125 g śliwek suszonych, warzywno - ziołowy pęczek zrobiony z gałązki pietruszki, tymianku, liścia laurowego, zielonej części pora, kawałka selera. Będzie potrzebna jeszcze sól i pieprz.

Jak przygotować zupę

Kurczaka zalać zimną wodą lub bulionem - nalej taką ilość, by zakryte było mięso. Zagotuj zupę, a w czasie gotowania zbierz pianę z wywaru. Dodaj pory, pęczek warzywno - ziołowy ( bouquet garni), sól i pieprz - gotuj, aż mięso będzie miękkie. Teraz czas wyjąc kurczaka - zdejmij z niego skórę i wyjmij kości, kawałki mięsa włóż ponownie do zupy, dodaj pozostałe pory, śliwki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Najpierw doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.

Jajka po szkocku

Do ich przygotowania będziesz potrzebowała: osiem jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki, jedno roztrzepane jajko z dodatkiem dwóch łyżek wody, trzy czwarte kilograma kiełbasy wieprzowej, łyżkę stołową mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, sól i pieprz.

Będzie trzeba również wykonać ciasto, w którym będą ukryte jajka. Do przygotowania ciasta będą potrzebne; 2 - 3 pokruszone kromki czerstwego chleba, możesz je zastąpić bułką tartą, jedno jajko i olej słonecznikowy do smażenia. 

Polecamy: Doceń olej rzepakowy

Przygotowanie

Jajka po szkocku schowane są pod dwoma warstwami "ciasta". Pierwszą warstwę stanowi mięsne ciasto: kiełbasę obierz ze skórki i rozdrobnij w malakserze, dodaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i ewentualne sol lub pierz - to zależy od smaku kiełbasy. Teraz obtocz każde z jajek jajkiem roztrzepanym z wodą i owiń mięsnym ciastem. Jajko w mięsnej otoczce zanurz w jajko roztrzepanym z wodą i obtocz w bułce tartej lub pokruszonym chlebie.

Tak przygotowane kulki zostaw w lodówce na 0 minut. Po tym czasie smaż je na głębokim oleju. 

Czytaj także: Jaja faszerowane

Redakcja poleca

REKLAMA