Jak przygotować zarzuelę?

Krewetki, ostrygi, małże - główne składniki do przygotowania zarzueli.
Zarzuela to nazwa wiele znacząca w języku hiszpańskim - jest to nazwa potrawy - potrawki rybnej, nazwa utworu muzycznego "operetka" oraz nazwa tańca ludowego.
/ 31.12.2010 15:33
Krewetki, ostrygi, małże - główne składniki do przygotowania zarzueli.

Zarzuela to nie byle jaka potrawka, to mieszanka najwspanialszych smaków jakie można uzyskać poprzez połączenie ryb, owoców morza i przypraw.

Składniki

Przede wszystkim potrzebny jest kilogram ryb morskich, 4 kalmary - pokrojone na plasterki, 6 dużych krewetek, nieco ponad ćwierć kilograma ostryg, i podobna ilość przegrzebków, 12 omułków, 100 g pokrojonej w kostkę szynki lub bekonu. Na tym nie koniec. Potrzebne są jeszcze zioła, warzywa i orzechy, czyli: drobno pokrojone cebule i kilka ząbków czosnku, drobno pokrojona papryczka chili, kilogram pomidorów-obranych ze skórki i rozdrobnionych, migdały, nitki szafranu - obrane i pokrojone, bouquet garni, pół litra wytrawnego białego wina, sok z cytryny, cytryny pokrojone w plasterki, pieprz, sól, zielona pietruszka, wódka, kilka kromek chleba obsmażonych na oliwie. 

Polecamy: Czym hiszpańska kuchnia stoi?

Przygotowanie

Najpierw należy ugotować obrane ryby i małże - pamiętaj, że jeśli któraś z muszli się nie otworzy - musisz ją wyrzucić.

Wywar należy odcedzić. Teraz w dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki, kalmary, kawałki ryby, po krótki czasie wyjmij te składniki, a na ich miejsce włóż cebulę, czosnek, czyli, pomidory, migdały, szafran, , bouquet garni, wodę i wino. Na koniec dodaj wywar ze skorupiaków i ryb. Całość duś prze 10 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru kalmary, rybę, krewetki i skorupiaki. Dodaj jeszcze sok wyciśnięty z cytryny, po około 15 minutach potrawa jest gotowa.

Jak podawać

Na każdym z talerzy połóż zrumienioną na oliwie kromkę chleba, wlej zupę, posyp posiekaną pietruszką i skrop kilkoma kroplami wódki.

Do dekoracji użyj plastrów cytryny.

Smacznego! 

Czytaj także: Jak zrobić zupę rybną?

Redakcja poleca

REKLAMA