Zarzuela to nie byle jaka potrawka, to mieszanka najwspanialszych smaków jakie można uzyskać poprzez połączenie ryb, owoców morza i przypraw.
Składniki
Przede wszystkim potrzebny jest kilogram ryb morskich, 4 kalmary - pokrojone na plasterki, 6 dużych krewetek, nieco ponad ćwierć kilograma ostryg, i podobna ilość przegrzebków, 12 omułków, 100 g pokrojonej w kostkę szynki lub bekonu. Na tym nie koniec. Potrzebne są jeszcze zioła, warzywa i orzechy, czyli: drobno pokrojone cebule i kilka ząbków czosnku, drobno pokrojona papryczka chili, kilogram pomidorów-obranych ze skórki i rozdrobnionych, migdały, nitki szafranu - obrane i pokrojone, bouquet garni, pół litra wytrawnego białego wina, sok z cytryny, cytryny pokrojone w plasterki, pieprz, sól, zielona pietruszka, wódka, kilka kromek chleba obsmażonych na oliwie.
Polecamy: Czym hiszpańska kuchnia stoi?
Przygotowanie
Najpierw należy ugotować obrane ryby i małże - pamiętaj, że jeśli któraś z muszli się nie otworzy - musisz ją wyrzucić.
Wywar należy odcedzić. Teraz w dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki, kalmary, kawałki ryby, po krótki czasie wyjmij te składniki, a na ich miejsce włóż cebulę, czosnek, czyli, pomidory, migdały, szafran, , bouquet garni, wodę i wino. Na koniec dodaj wywar ze skorupiaków i ryb. Całość duś prze 10 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru kalmary, rybę, krewetki i skorupiaki. Dodaj jeszcze sok wyciśnięty z cytryny, po około 15 minutach potrawa jest gotowa.
Jak podawać
Na każdym z talerzy połóż zrumienioną na oliwie kromkę chleba, wlej zupę, posyp posiekaną pietruszką i skrop kilkoma kroplami wódki.
Do dekoracji użyj plastrów cytryny.
Smacznego!