Jak przygotować sycące danie kuchni francuskiej?

Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.
Kuchnia francuska ma to do siebie, że mimo wielości serwowanych dań i napojów - wszystkie te elementy tworzą idealną, harmonijną i sycącą całość.
/ 13.11.2010 18:44
Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.

Lekkość sałatek świetnie równoważą ciężkie, sycące potrawy ze środkowej Francji. Na nie właśnie chciałabym zwrócić szczególną uwagę i polecić szczególnie młodym Paniom domu, które w chłodne jesienno - zimowe wieczory chciałyby oczarować zziębniętych małżonków powracających z pracy.

Polecam mięsne danie - cassoulet

Docenią je z pewnością mężczyźni o duszy i apatycie myśliwego, gdyż danie to jest typowo mięsne i odpowiada upodobaniom łowcy.

Jego przygotowanie niestety zajmuje nieco czasu, dlatego zacznij już wieczorem jednego dnia od namoczenia kilograma białej fasoli. Warto też dzień wcześniej zaopatrzyć się w składniki, które mogą nie być dostępne codziennie w osiedlowych sklepach - mowa tu głównie o kaczych udach i kiełbasie czosnkowej. Pozostałe składniki; cebula, czosnek, smalec, boczek, pomidory, tymianek, matka pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu nie powinny nastręczać kłopotów w ich zakupie.

Polecamy: Wszystko po bretońsku

Teraz będzie już tylko łatwiej

Fasolę gotuj w osolonej wodzie przez około 45 minut. A teraz czas na kolejne etapy obsmażania skalników:
1. zacznij od zrumienienia kaczych ud na patelni, dodaj do nich pokrojoną w średniej kawałki kiełbasę;
2. w garnczku, na smalcu obsmaż czosnek, cebulę i pokrojony w kostkę boczek, dodaj bulion, zioła, fasolę, obrane ze skórki pokrojone pomidory oraz uda kacze i kiełbasę;
3. całość duś około 2 godzin pod przykryciem.

W celu duszenia polecam stare poczciwe "gęsiarki".

Czytaj także: Jak aromatyczna może być wołowina?

Potrawę wyłożoną na talerze dekoruje się posypując bułką tartą i natką pietruszki. Można też w ostatnim etapie duszenia wstawić potrawę do piekarnika i zapiec.

Redakcja poleca

REKLAMA