Jak aromatyczna może być wołowina?

Wołowina, by smakowała dobrze, wymaga dość długiego czasu przyrządzania. Jej aromat zaczaruje wszystkich domowników.
W porównaniu z wieprzowiną, wołowina jest mięsem o klasę lepszym i zdrowszym. Jednak przygotowanie aromatycznej wołowej pieczeni wielu kucharzom spędza sen z powiek.
/ 26.10.2010 16:55
Wołowina, by smakowała dobrze, wymaga dość długiego czasu przyrządzania. Jej aromat zaczaruje wszystkich domowników.

Najpierw trzeba wybrać młodą wołowinę, która w miarę szybko zmięknie, potem odpowiednio ją zamarynować i przyrządzić. Należy pamiętać, by nie posolić jej odruchowo tylko dodać na początku gotowania odrobinę cukru, by mięso zmiękło. Zatem jest z tą wołowiną trochę pracy.

Francuski sposób na pyszna wołowinę

Francuzi znają sposób – niestety dość czasochłonny – by przygotować smaczne danie z wołowina w roli głównej. Potrawa nazywa się boeuf bourguignon, co należy tłumaczyć jako wołowina po burgundzku.

Łączny czas przygotowania tego wymyślnego dania obiadowego to jeden dzień. Jednak pamiętaj, że ten czas obejmuje również marynowanie mięsa przez ponad 12 godzin.

Do przygotowania dania kup polędwicę wołową. Pokrój ją w grubą kostkę i marynuj przez 12 godzin razem z posiekaną cebulą, pokrojoną w plasterki marchewką, goździkami i pieprzem ziarnistym w oleju i winie.

Do marynaty najlepiej będzie, jeśli użyjesz czerwonego wytrawnego wina.

Kiedy wołowina się marynuje…

Wołowinę możesz zalać marynata wieczorem jednego dnia, a następnego dnia wykonać inne czynności. Smak wołowiny w tej potrawie wzmacnia boczek i koniak.

Najpierw zagotuj kawałek boczku – niech gotuje się 2 – 3 minut. Następnie wyjmij go z wody, pokrój w kostkę i zalej koniakiem. Aromatu dodają też podsmażone szalotki. Teraz czas na wołowinę.

Obsmażanie

Wołowinę należy obsmażyć dwa razy. Po wyjęciu z marynaty obsmaż mięso z jednej i drugiej strony. Wołowinę zdejmij z tłuszczu i obtocz w mące – teraz znów obsmaż mięso. Do mięsa dodaj czosnek i boczek – całość zalej marynatą. Gotuj potrawę jeszcze przez około 2 godziny razem z liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem.

Polecamy: Niemieckie sposoby na mięso

Możesz też dodać pieprz ziarnisty. Na piętnaście minut przed końcem gotowania dodaj szalotki.

Jak podawać

Tak przyrządzona wołowina najlepiej pasuje do ziemniaków z wody z natką pietruszki i wina – najlepiej tego samego, jakiego użyłaś do marynowania mięsa. 

Czytaj także: Wino - savoir vivre

Redakcja poleca

REKLAMA