Ptifurki to malutkie ciasteczka łączące w sobie biszkopt, masę marcepanową, dżem morelowy i polewę lukrową. Ciasteczka można dekorować zabarwionym różnokolorowym lukrem, polewą czekoladową lub słodkimi kwiatami. Są to ciastka nie tylko smaczne, ale i niezwykle dekoracyjne.
Składniki
Żeby zrobić biszkopt potrzebujesz: jajka, sól, cukier, mąkę i zmielone migdały. By sporządzić nadzienie potrzebować będziesz: masę marcepanową, cukier puder, dżem morelowy i likier migdałowy. Dekorację wykonasz z białek, soku z cytryny, barwników spożywczych, pistacji, czekolady, kwiatów w cukrze i owoców kandyzowanych.
Narzędzia
By przygotowanie przebiegało sprawnie postaraj się, by wszystkie potrzebne Ci narzędzia i przybory kuchenne znalazły się pod ręką. Potrzebne Ci będą: papier do pieczenia, folia spożywcza, drewniana łyżka, mikser, wałek, sitko, folia aluminiowa.
Wykonanie
Najpierw trzeba upiec biszkopt. Do ubitych białek dodaj cukier – jednak nie cały. Około 2 łyżeczek cukru utrzyj z żółtkami na gładką masę. Teraz połącz białka z żółtkami i dodaj mąkę – całość wymieszaj drewnianą łyżką. Z tak przygotowanej masy upiec płaski biszkopt na wyłożonej papierem blasze na środkowej wysokości piekarnika. Biszkopt piecz 15 minut w nagrzanym do 200oC piekarniku.
Kiedy biszkopt będzie upieczony połóż go na papierze posypanym cukrem i odstaw do wystygnięcia. Biszkopt przekrój na trzy paski jednakowej wielkości.
Nadzienie
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i likierem migdałowym, po czym rozwałkuj ją między arkuszami folii. Wykrój z rozwałkowanej masy dwa paski pasujące do pasków biszkopta. Dżem morelowy podgrzej i przetrzyj przez sitko. Możesz też użyć blendera.
Połącz elementy w całość
Jeden pasek biszkoptu posmaruj dżemem, przyłóż drugi pasek ciasta, posmaruj dżemem, nałóż pasek masy marcepanowej, następnie warstwę dżemu, pasek ciasta, warstwę dżemu i całość przykryj warstwą masy marcepanowej.
Polecamy: Świeże croissanty
Wszystko zawiń folią aluminiową przygnieć drewnianą deską i włóż do lodówki na 24 godziny.
Dekoracja
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wytnij z niego małe kwadraty, romby, kółka. Teraz możesz wykonać polewę: ubij biała na sztywno, dodaj cukier i odrobinę oku z cytryny. Ucieraj aż powstanie gładka masa. Możesz ją teraz rozdzielić na kilka części, a każdą z nich zabarwić na inny kolor. Lukier nakładaj na ciasteczka ułożone na ażurowym stelażu lub folii.
Czytaj także: Naleśniki na sposób francuski