Jak przygotować Petits four?

Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.
Petits four to nazwa francuskich ciasteczek często podawanych jako zwieńczenie posiłku. Najlepiej smakują popijane kawą. W Polsce znane są jako pitfurki. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak efekt wart jest zachodu.
/ 31.08.2010 16:50
Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.

Ptifurki to malutkie ciasteczka łączące w sobie biszkopt, masę marcepanową, dżem morelowy i polewę lukrową. Ciasteczka można dekorować zabarwionym różnokolorowym lukrem, polewą czekoladową lub słodkimi kwiatami. Są to ciastka nie tylko smaczne, ale i niezwykle dekoracyjne.

Składniki

Żeby zrobić biszkopt potrzebujesz: jajka, sól, cukier, mąkę i zmielone migdały. By sporządzić nadzienie potrzebować będziesz: masę marcepanową, cukier puder, dżem morelowy i likier migdałowy. Dekorację wykonasz z białek, soku z cytryny, barwników spożywczych, pistacji, czekolady, kwiatów w cukrze i owoców kandyzowanych.

Narzędzia

By przygotowanie przebiegało sprawnie postaraj się, by wszystkie potrzebne Ci narzędzia i przybory kuchenne znalazły się pod ręką. Potrzebne Ci będą: papier do pieczenia, folia spożywcza, drewniana łyżka, mikser, wałek, sitko, folia aluminiowa.

Wykonanie

Najpierw trzeba upiec biszkopt. Do ubitych białek dodaj cukier – jednak nie cały. Około 2 łyżeczek cukru utrzyj z żółtkami na gładką masę. Teraz połącz białka z żółtkami i dodaj mąkę – całość wymieszaj drewnianą łyżką. Z tak przygotowanej masy upiec płaski biszkopt na wyłożonej papierem blasze na środkowej wysokości piekarnika. Biszkopt piecz 15 minut w nagrzanym do 200oC piekarniku.

Kiedy biszkopt będzie upieczony połóż go na papierze posypanym cukrem i odstaw do wystygnięcia. Biszkopt przekrój na trzy paski jednakowej wielkości.

Nadzienie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem i likierem migdałowym, po czym rozwałkuj ją między arkuszami folii. Wykrój z rozwałkowanej masy dwa paski pasujące do pasków biszkopta. Dżem morelowy podgrzej i przetrzyj przez sitko. Możesz też użyć blendera.

Połącz elementy w całość

Jeden pasek biszkoptu posmaruj dżemem, przyłóż drugi pasek ciasta, posmaruj dżemem, nałóż pasek masy marcepanowej, następnie warstwę dżemu, pasek ciasta, warstwę dżemu i całość przykryj warstwą masy marcepanowej. 

Polecamy: Świeże croissanty

Wszystko zawiń folią aluminiową przygnieć drewnianą deską i włóż do lodówki na 24 godziny.

Dekoracja

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wytnij z niego małe kwadraty, romby, kółka. Teraz możesz wykonać polewę: ubij biała na sztywno, dodaj cukier i odrobinę oku z cytryny. Ucieraj aż powstanie gładka masa. Możesz ją teraz rozdzielić na kilka części, a każdą z nich zabarwić na inny kolor. Lukier nakładaj na ciasteczka ułożone na ażurowym stelażu lub folii. 

Czytaj także: Naleśniki na sposób francuski

Redakcja poleca

REKLAMA