Regiony kulinarne Chorwacji

Regionalna kuchnia chorwacka
Chorwacka kuchnia zachwyca swoją różnorodnością. Tradycyjne potrawy to zarówno ryby, owoce morza, dania z makaronu, mięsa grillowane, sery i inne. Wszystko to w zależności od regionu i wpływów jakie tam dominowały. Oto charakterystyka kuchni chorwackiej oraz każdego regionu kulinarnego.
/ 11.05.2012 21:35
Regionalna kuchnia chorwacka

Bardzo urozmaicona struktura kulinarna tego kraju jest skutkiem wpływów państw sąsiednich, przede wszystkim Austrii i Węgier, a także Włoch. Możemy wyodrębnić trzy główne regiony kulinarne Chorwacji: Dalmacja (część śródziemnomorska), Slawonia (na północy kraju), a także góry.

Zobacz także: Kulen - najstarsza chorwacka potrawa

Kuchnia dalmacka (śródziemnomorska)

Potrawy są tu dietetyczne, z małą zawartością tłuszczu. Oczywiście podstawą są różne gatunki ryb pieczone na grillu lub gotowane w doprawionej wodzie. Znajdziemy tu również potrawy z kalmarów, ośmiornic i krewetek. Mięsa to głównie jagnięcina lub wieprzowina, najczęściej przyrządzane na rożnie. Częstym dodatkiem są warzywa. Do popularnych przysmaków w tym regionie możemy zaliczyć także owcze sery, dania z makaronów, owoce morza. Słynną dalmacką potrawą jest pršut. To szynka powstała na skutek oddzielenia tłuszczu od skóry. Mięso jest kilkukrotnie wyjmowane z marynaty i zgniatane prasą. Następnie wędzone i wietrzone. Należy pamiętać również o słynnych dalmackich winach.

Zobacz także: Czego warto spróbować w Chorwacji?

Kuchnia slawońska

Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu. Do dziś zachował się tam rytuał zarzynania świni tzw. kolnije. Każdy element tego zwierzęcia jest wykorzystywany i przerabiany, tak aby nic się nie zmarnowało. Z najlepszych kawałków świni, powstaje między innymi kulen slawoński – mięso wieprzowe pocięte w paski i kostkę z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, soli i pieprzu. Całość ugniatana ręcznie przez kilka godzin z kilkoma przerwami. Mięso włożone do jelita i wędzone, spożywane 29 sierpnia w święto Jana Chrzciciela. Region ten słynie także z owczego sera z wyspy Pag oraz sarmy – mięso wymieszane z ryżem w liściach marynowanej kapusty, a także wielu innych potraw.

Kuchnia górska

Tradycyjne potrawy tego regionu przyrządzane są na żywym ogniu. Najczęściej je się tu jagnięcinę, baraninę i wieprzowinę. Wszystkie z dodatkiem miazgi kukurydzianej (palenta lub pura). Często używa się tu także kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Wyjątkowym daniem regionu górskiego jest również zagorski puran, czyli specjalna odmiana indyka.

Bogactwo kuchni Chorwackiej jest ogromne. Potrawy są niezwykle zróżnicowane, a kraj dzieli się na regiony kulinarne. W każdym z nich tradycyjne dania różnią się od siebie zawartością tłuszczu, nazwami lub użytymi produktami. W rejonie morza śródziemnego królują ryby, owoce morze, czy makarony. Slawonia stawia na mięsa i to dość tłuste. W górach tamtejsze smaki mieszają w sobie zarówno aromaty Slawonii jak i Dalmacji. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Zobacz również: Granita - włoski pomysł na upał

Redakcja poleca

REKLAMA