Winniczek ma chude mięso bogate w białko, magnez, cynk i jod. Zbieramy je najlepiej rano w trawie na łąkach lub w parkach.
Przygotowanie winniczków do gotowania
Przed każdym przygotowaniem dań z tych ślimaków najpierw należy je przez 4 dni przegłodzić by pozbyć się resztek jedzenia. Najlepiej umieścić je w wilgotnej piwnicy w dużym garnku i przykryć szczelnie gazą by miały dopływ powietrza. Po tych dniach płuczemy je wodą. Te które wyjdą ze skorupek przeznaczamy do konsumpcji, te które z nich nie wyjdą wyrzucamy. Następnie ślimaki posypujemy solą. Powinny puścić śluz i schować się do skorupek. Następnie wrzucamy winniczki do kotła z gotującą się wodą na 7 minut.
Polecamy także: Nieocenione karczochy
Po ostudzeniu wyciągamy dokładnie ślimaki z muszelek za pomocą widelca. Jadalną część ślimaka czyli nogę oddzielamy od niejadalnej części, która była w muszli. Następnie przez 2 – 3 godziny gotujemy ślimaki w rosole przygotowanym z soli, majeranku, korzenia pietruszki i selera.
Pozostałe skorupki gotujemy przez pół godziny w silnym roztworze solnym. Teraz ślimaki i muszle możemy wykorzystać do faszerowania.
Winniczki z masłem czosnkowym
Składniki:
- 50 winniczków
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- suszone grzyby
- ¼ kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- pieprz i sól
Wykonanie:
W tym przepisie jadalne części ślimaka gotujemy tylko w wodzie nie w rosole. Przez ostatnie pół godziny gotujemy je z dodatkiem składników i przypraw. Po ostudzeniu wszystko drobno siekamy i dodajemy masło czosnkowe (masło wymieszane z przeprasowanym czosnkiem), wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Takim farszem wypełniamy skorupki, posypujemy je bułką tartą i układamy na blasze z otworami by się nie powywracały. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Winniczki nadziewane pieczarkami
Ślimaki są na etapie gotowania w naszym rosołku. Wyjmujemy je i osączamy.
Potrzebujesz:
- 40 winniczków
- 1 czerstwą bułkę
- 200 ml mleka
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 jaja
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Ślimaki, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu pod przykryciem w winie z dodatkiem jednej łyżki masła przez 20 min. Następnie składniki siekamy, dodajemy odsączoną bułkę, dwa jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Farszem wypełniamy skorupki ślimaków, układamy na blasze, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecamy również: Dania ze szparagami