Faszerowane winniczki - jak faszerować muszle?

Winniczki faszerowane
Winniczki zbierać można wyłącznie w maju. Występują w Europie południowo-wschodniej i centralnej. Uwielbiane przez Francuzów, u nas już niestety zapomniane. Warto jednak do nich wrócić, gdyż są dziś uważane za prawdziwy rarytas. A jak przygotować faszerowane winniczki?
/ 28.08.2012 15:18
Winniczki faszerowane

Winniczek ma chude mięso bogate w białko, magnez, cynk i jod. Zbieramy je najlepiej rano w trawie na łąkach lub w parkach.

Przygotowanie winniczków do gotowania

Przed każdym przygotowaniem dań z tych ślimaków najpierw należy je przez 4 dni przegłodzić by pozbyć się resztek jedzenia. Najlepiej umieścić je w wilgotnej piwnicy w dużym garnku i przykryć szczelnie gazą by miały dopływ powietrza. Po tych dniach płuczemy je wodą. Te które wyjdą ze skorupek przeznaczamy do konsumpcji, te które z nich nie wyjdą wyrzucamy. Następnie ślimaki posypujemy solą. Powinny puścić śluz i schować się do skorupek. Następnie wrzucamy winniczki do kotła z gotującą się wodą na 7 minut.

Polecamy także: Nieocenione karczochy

Po ostudzeniu wyciągamy dokładnie ślimaki z muszelek za pomocą widelca. Jadalną część ślimaka czyli nogę oddzielamy od niejadalnej części, która była w muszli. Następnie przez 2 – 3 godziny gotujemy ślimaki w rosole przygotowanym z soli, majeranku, korzenia pietruszki i selera.

Pozostałe skorupki gotujemy przez pół godziny w silnym roztworze solnym. Teraz ślimaki i muszle możemy wykorzystać do faszerowania.

Winniczki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 50 winniczków
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • suszone grzyby
  • ¼ kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • pieprz i sól

Wykonanie:

W tym przepisie jadalne części ślimaka gotujemy tylko w wodzie nie w rosole. Przez ostatnie pół godziny gotujemy je z dodatkiem składników i przypraw. Po ostudzeniu wszystko drobno siekamy i dodajemy masło czosnkowe (masło wymieszane z przeprasowanym czosnkiem), wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Takim farszem wypełniamy skorupki, posypujemy je bułką tartą i układamy na blasze z otworami by się nie powywracały. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Winniczki nadziewane pieczarkami

Ślimaki są na etapie gotowania w naszym rosołku. Wyjmujemy je i osączamy.

Potrzebujesz:

  • 40 winniczków
  • 1 czerstwą bułkę
  • 200 ml mleka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Ślimaki, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu pod przykryciem w winie z dodatkiem jednej łyżki masła przez 20 min. Następnie składniki siekamy, dodajemy odsączoną bułkę, dwa jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Farszem wypełniamy skorupki ślimaków, układamy na blasze, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecamy również: Dania ze szparagami

Redakcja poleca

REKLAMA