Jest wyśmienitą potrawą, składającą się z prostych składników, dzięki czemu jej smak możemy bez problemu odtworzyć we własnej kuchni. W każdym rejonie Francji Coq au vin jest przyrządzana w nieco inny sposób. Jednak najważniejszą i jednocześnie podstawową różnicą między poszczególnymi wersjami jest wino, w jakim kurczak został zamarynowany, a następnie upieczony. Używa się zarówno białego, jak i czerwonego wina.
Do oryginalnego przepisu, który pochodzi z Burgundii, używa się oczywiście wytrawnego, czerwonego wina. Z kolei w Alzacji do tego dania wykorzystywany jest biały resling. Ponadto, niektóre z francuskich restauracji, zamiast wina, dodają do tej potrawy prawdziwy szampan.
Zobacz także: Kuchnie regionalne Francji
Coq au vin
Składniki:
- 1 kurczak
- 1/2 butelki czerwonego wina dobrej jakości
- 1/2l bulionu drobiowego
- 150g szalotek lub małych cebulek
- 200g pieczarek
- 200g wędzonego boczku
- 50g masła
- kilka gałązek tymianku
- liść laurowy
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu lub garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju
- Podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę, pieczarki i szalotki
- Wszystko smażymy do zrumienienia i następnie wyjmujemy z rondla na bok
- Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i obtaczamy w mące
- Do tego samego rondla wrzucamy masło, a kiedy się spieni dodajemy porcjami kurczaka i obsmażamy z obu stron
- Do rondla dodajemy boczek, pieczarki, szalotki, czosnek i zioła
- Całość zalewamy bulionem i dodajemy wino
- Kurczak powinien być zanurzony w płynie
- Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny
- Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatą.
Zobacz także: Europa winem stoi