Quiche lorraine - co to za danie?

Quiche lorraine to tradycyjna tarta lotaryńska.
Quiche lorraine to nazwa bardzo smacznego dania popularnego we Francji. Na pierwszy rzut oka powiedzielibyśmy że jest to tarta, jednak jeśli tarta to na pewno szczególna.
/ 19.01.2011 12:29
Quiche lorraine to tradycyjna tarta lotaryńska.

Skąd nazwa quiche lorraine?

Pierwszy człon nazwy tego dania pochodzi od niemieckiego słowa "kuchen" które oznacza placek, drugi - od Lotaryngii. Można zatem powiedzieć że jest to tarta lotaryńska. W Polsce znany jako kisz. Niektórzy mawiają "tarta cebulowa" - warto jednak zachować francuskie nazewnictwo, bo chociaż smak wyraża się w prostocie niech pozostanie wykwintne choć w nazwie.

Potrawa wywodząca się z północno-wschodniej Francji, a dokładniej Alzacji i Lotaryngii znana jest już w Europie, również kombinacji dania w zależności od regionu i kraju jest wiele.

Jak wygląda quiche lorraine?

Lotaryński placek przypominający tartę tworzy kruchy spód którego brzegi delikatnie się wywija po to, by wyłożyć nań warstwę boczku, szynki oraz warzyw. Składniki dodatkowo zalewa się kremem przygotowanym z jajek i śmietany, następnie piecze się na złocisty kolor.

Ponieważ forma do pieczenia powinna być okrągła - po upieczeniu kroi się go tort. Można podawać z sałatą i sosem winegret.

Polecamy:Kuchnie regionalne Francji

Różne kombinacje składników

Do przygotowania quiche lorraine można oprócz boczku, szynki oraz warzyw dodać starty ser - najlepiej jeśli będzie to gruyere lub pleśniowy roquefort. Niektórzy dodają tez zrumienioną cebulkę oraz zioła. Tradycyjny placek lotaryński składał się jednak ze składników podstawowych.

Quiche lorraine ma ciekawą historię. W średniowieczu podawany był na żeliwnych patelniach a zamiast tradycyjnego ciasta używało się ciasta chlebowego. Serwowany był od najbiedniejszych chat po królewskie dwory - w jego smaku lubował się sam książę Lotaryngii Karol II Wielki.

Zobacz także: Tarta - przepis podstawowy

Redakcja poleca

REKLAMA