Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana to mało wdzięczna nazwa niezwykle smakowitej potrawy z Podlasia. Gdyby jej przygotowanie nie było tak pracochłonne, mogłabym się kiszką zajadać co tydzień.

Jak przygotować kiszkę ziemniaczaną?
Kiszka ziemniaczana przed gotowaniem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (23)
/2 lata temu
Witam. Ktoś pisze, że gotowanie kiszki to żart. Niestety trochę prawdy w tym jest. Kiszkę należy parzyć około 20 minut, w tym czasie masa nadzienia zwiększy objętość i nie pęknie podczas pieczenia. Pamiętajmy jednak by farsz nadziewać maksymalnie do połowy objętości jelita. Wtedy mamy pewność, że podczas parzenia i pieczenia kiszka nam nie pęknie. A ha, jeszcze jedno. Podczas parzenia w wodzie o temperaturze ok. 90 stopni nakówamy i wypuszczamy powietrze. Po czym poznać, że kiszka się odparzyła? Ano będzie pływać na wierzchu. To jest mój sprawdzony przepis i nigdy mi nie pękają, w przeciwieństwie do innych smakoszy kiszek. Pozdrawiam i smacznego
/2 lata temu
UWAGA:JELIT NIE MROZIMY!!!! możemy przechować w soli w lodówce - zamrozone możemy od razu wyrzucić .
/2 lata temu
nie zupelni etak najpierw sie parzy w 80st dopiero do piekarnika i to jest smaczne i dobre tyklo ziemiaki zetrzec na tarce ba zmielone na maszynce od miesa sa za grube inny smak dodac boczek cebulke sol pieprz npchnac luzno jelita bo zwiksza objatosc mozna troche dodac maki ziemiaczanej scislejsze sa no mleka tez jak kto woli do smaku to tresciwe i smaczne
POKAŻ KOMENTARZE (20)