Cynamonowe oponki z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie

Tłusty Czwartek za pasem!
Weronika Kwaśniak / 27.01.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Cynamonowe oponki z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie fot. serwis prasowy Polsat Food Network
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 bardzo duże jajko
  • 1 i 0,25 filiżanki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Posypka:

  • 8 łyżek masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:

Zobacz przepis Iny Garten na cynamonowe oponki z piekarnika!

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj 2 blachy z formami do donutów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  4. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię.
  5. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.
  6. Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w około 3/4 wysokości.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha.
  8. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.
  9. Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce.
  10. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem.
  11. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.

Materiały prasowe, Polsat Food Network

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA