Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 bardzo duże jajko
- 1 i 0,25 filiżanki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
Posypka:
- 8 łyżek masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis Iny Garten na cynamonowe oponki z piekarnika!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj 2 blachy z formami do donutów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię.
- Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.
- Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w około 3/4 wysokości.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha.
- Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.
- Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce.
- W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem.
- Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Materiały prasowe, Polsat Food Network