Rukola, zwana też rokiettą siewną, cieszy się bardzo dużą popularnością. Ze względu na swój specyficzny, lekko ostry smak, bywa używana nawet jako zamiennik pieprzu. Rukola jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej używa się jej jako składnik sałatek, dodatek do pizzy lub makaronu, a także podstawę pesto. Pesto z rukoli jest bardziej pikantne niż to przygotowywane z bazylii.
Przepis na sałatkę z rukolą
Oto składniki na sałatkę z rukolą:
- opakowanie rukoli,
- pomarańcza,
- 15 truskawek
Na sos:
- ząbek czosnku,
- łyżka octu winnego,
- 2 łyżki wody,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oliwy.
Jak zrobić sałatkę z rukolą i owocami? Ząbek czosnku posiekaj. Wszystkie składniki sosu do sałatki włóż do słoiczka, zakręć, potrząśnij i odstaw na 30 minut. Sos powinien być pieprzny, słodkawy i kwaskowy. Rukolę opłucz i osusz. Z cząstek pomarańczy usuń błonki i pokrój na nieduże kawałki. Truskawki opłucz i odszypułkuj. Małe pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Wszystkie składniki z rukolą włóż do salaterki i polej sosem. Przed podaniem posyp danie grubo zmielonym pieprzem.
Przepis na pizzę z rukolą
Oto składniki na pizzę z rukolą:
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- łyżeczka soli,
- 300 ml letniej, przegotowanej wody,
- 4 dag świeżych drożdży,
- płaska łyżeczka cukru,
- 100 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
- pęczek rukoli,
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych,
- 8 pokrojonych suszonych pomidorów,
- 20 dag serka ricotta,
- 4 duże kapary,
- 2 pokrojone świeże pomidory bez skóry,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżki małych kaparów z zalewy
Sos pomidorowy:
- 200 ml drobno pokrojonych pomidorów,
- 50 ml oliwy,
- 2 roztarte ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić pizzę z rukolą? Wszystko zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże i cukier zalej 200 ml wody, wymieszaj, odstaw na 10 minut. W mące z solą zrób dołek, wlej oliwę i zaczyn. Wymieszaj, dodając resztę wody. Gdy ciasto odejdzie od miski, wyrabiaj je 15 minut. Uformuj kulę, przykryj i odstaw na co najmniej 60 minut.
Teraz wyrabianie ciasta na pizzę. Masę podziel na 2 części, rozgnieć i uformuj placki grubości około 0,5 cm. Przełóż je na blachę, dociskając brzegi palcami. Składniki sosu wymieszaj, dopraw do smaku, rozsmaruj sos na plackach. Ułóż na nim świeże pomidory, małe kapary i orzeszki. Rozłóż ricottę, posyp oregano i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Rukolę połącz z suszonymi pomidorami i zalewą. Pizzę przełóż na talerz, udekoruj sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami. Pizzę z rukolą możesz skropić białym kremem balsamicznym.
Zobacz więcej książek kucharskich Polki.pl