Składniki:
- kajzerka
- olej
- opakowanie rukoli
- szklanka czerwonych porzeczek
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 20 dag koziego sera w postaci pleśniowej rolady
- sól
- mielona papryka
Przygotowanie:
- Kajzerkę pokrój w kostkę. Zrumień na patelni z 1–2 łyżkami oleju. Grzanki wystudź.
- Sałatę w razie potrzeby opłucz, osusz, rozłóż na 4 talerze. Porzeczki dokładnie umyj, osącz, wykładaj porcjami na sałatę.
- Wymieszaj miód, sok i 3–4 łyżki oleju.
- Kozi ser pokrój w grube plastry. Każdy oprósz mieloną papryką, włóż do piekarnika o temp. 180 st. C i podgrzewaj, aż środek roladki lekko się roztopi.
- Na każdej porcji sałatki połóż 2 kawałki ciepłego sera. Całość sałatki z rukolą oprósz solą, polej sosem, posyp grzankami.