Rozgrzewające zupy przygotowywane na bazie warzywnych lub mięsnych bulionów, z dodatkiem korzennych i pikantnych przypraw, potrafią ogrzać każdego zmarzlucha. W naszym zestawieniu znajdziesz pyszne i proste przepisy na rozgrzewające zupy pełne aromatów z całego świata.
Spis treści:
- Zupa dyniowo-imbirowa
- Wietnamska zupa pho
- Zupa z batatów z mlekiem kokosowym
- Zupa gulaszowa
- Zupa z soczewicy
Przepis na zupę dyniowo-imbirowa
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 l bulionu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- natka pietruszki do podania,
- suszona papryczka chili do podania,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i smaż przez minutę, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj starty na tarce imbir i posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Dorzuć dynię oraz ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę.
- Po 2 minutach zalej całość gorącym bulionem.
- Gotuj przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Zupę z dyni dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i papryczką chili.
fot. Adobe Stock
Przepis na wietnamską zupę pho
Składniki:
- 1 kg wołowiny z kością (szponder),
- 200 g wołowiny (łopatka),
- 400 g makaronu ryżowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 cebule,
- kawałek świeżego imbiru,
- 80 ml sosu rybnego,
- 1 łyżeczka kopru włoskiego,
- 4 goździki,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 1 laska cynamonu,
- limonka do podania,
- świeża kolendra do podania,
- papryczka chili do podania,
- kiełki fasoli mung do podania,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka przełóż wołowinę z kością, dodaj zimną wodę i odstaw na godzinę.
- Przygotuj woreczek z przyprawami: gwiazdki anyżu, goździki, laskę cynamonu i koper włoski zawiń w gazę.
- Cebulę, czosnek i imbir opal na palniku kuchenki gazowej lub upiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, aż do złotej skórki).
- Mięso wyjmij z wody, garnek opłucz i włóż z powrotem mięso. Zalej ponownie zimną wodą, dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i zagotuj.
- Po 10 minutach zmniejsz ogień niemal do minimum. Wyjmij z wywaru wołowinę bez kości, dodaj sos rybny, sól oraz cukier i gotuj około 4-5 godzin.
- Bulion przecedź przez sitko.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wołowinę bez kości pokrój na cienkie plastry.
- Zupę pho podawaj ze świeżą kolendrą, kiełkami, papryczką chili i cząstką limonki.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę z batatów z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 cebula,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, a po 2 minutach czosnek.
- Dodaj pokrojone w kostkę bataty, ziemniaki marchewkę i pietruszkę i zalej całość bulionem.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut.
- Dodaj mleko kokosowe, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Zmiksuj na gładki krem.
- Rozgrzewający krem z batatów podawaj z papryczką chili.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę gulaszową
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 200 g wołowiny (udziec lub łopatka),
- 500 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty,
- 1 l bulionu,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. W garnku rozgrzej olej i przesmaż je przez 3-4 minuty.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w talarki.
- Podsmażone mięso przełóż do drugiego garnka, a w tym przesmaż wszystkie warzywa dodając cebulę i czosnek (cały, ale obrany).
- Ponownie do garnka dodaj mięso razem z powstałym ze smażenia sosem i zalej bulionem.
- Dodaj wszystkie przyprawy, passatę pomidorową i gotuj całość około 60 minut.
- Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w grubszą kostkę i gotuj jeszcze przez 30 minut.
- Rozgrzewającą zupę gulaszową podawaj ze świeżym pieczywem.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
- szklanka suchej czerwonej soczewicy,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- sok z 1/2 limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek posiekany na plasterki oraz ziemniaki i marchewkę pokrojone w grubą kostkę.
- Po 2 minutach dodaj puszkę pomidorów i zalej całość bulionem warzywnym. Dodaj garam masala, sól i pieprz.
- Gotuj 15 minut i dodaj suchą soczewicę.
- Gotuj, aż soczewica będzie miękka - około 5 minut.
- Rozgrzewająca zupa z soczewicą to idealne danie na zimowe dni.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na rozgrzewające zupy:
Zupa cebulowa na dwa sposoby - rozgrzewające kremy dla każdego
Tradycyjna, francuska zupa cebulowa wymaga użycia bulionu i białego wina. Może być zblendowana na krem i podana z grzankami. Można też ominąć alkoholowy dodatek. Zupa cebulowa bez wina wymaga zastępstwa w postaci większej ilości bulionu oraz soku z połówki cytryny.
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to bardzo sycąca propozycja na obiad. Dodaj do niej kalafior, pomidory i kilka ziemniaków.
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni to łatwa, zdrowa i smaczna zupa. Jej smak można wzbogacić korzennymi przyprawami. Oto przepis, który wszystkim przypadnie do gustu.
Zupa z soczewicy. Krem z czerwonej soczewicy i inne przepisy
Zupa z soczewicy oprócz pysznego smaku, ma dodatkowy atut: syci na wiele godzin. Jej aromat warto wzbogacić czosnkiem, cebulą i dużą ilością przypraw.
Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit
Zupa meksykańska wypełniona różnymi składnikami jest sycącym daniem jednogarnkowym. Podczas gotowania dopasuj ostrość regulując ilość papryczek.
ZUPA GROCHOWA: zupa grochowa z ziemniakami i inne
Zupa grochowa to klasyczne danie, które smakuje zarówno w wersji podstawowej, jak i w formie gęstej zupy-krem. Sprawdź nasze przepisy!
ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa
Rozgrzewająca zupa idealnie pasuje na chłodne jesienne dni – sprawdź nasze pomysły!
ZUPA FASOLOWA: zupa fasolowa z boczkiem i inne
Zupa fasolowa to smaczna i sycąca zupa, która smakuje całej rodzinie – sprawdź nasze przepisy na jej przygotowanie!
Zupa z dyni przepis - zupa krem z dyni, zupa z dyni z imbirem
Zupa z dyni to nie tylko gęsty krem! Mamy aż inspiracji: sprawdź koniecznie zupę dyniową na ostro, a nawet... na słodko!
Pikantna zupa z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Z bardzo ostrym chili!
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie
Krem z dyni pachnąca curry - podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni