zupa z soczewicy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa z soczewicy. Krem z czerwonej soczewicy i inne przepisy

Zupa z soczewicy oprócz pysznego smaku, ma dodatkowy atut: syci na wiele godzin. Jej aromat warto wzbogacić czosnkiem, cebulą i dużą ilością przypraw.
Weronika Kwaśniak / 28.10.2019 16:15
zupa z soczewicy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa z soczewicy przywędrowała do nas ze środkowej Azji. Chociaż zazwyczaj jest daniem wegetariańskim, można również przygotować ją z dodatkiem mięsa. Do przyrządzenia zupy z soczewicy, najczęściej używa się zielonej lub czerwonej odmiany tego warzywa.

Na skróty:

Potrawę często doprawia się kminem oraz czosnkiem. Zupa z soczewicy jest idealnym źródłem błonnika, żelaza, potasu i białka. Świetnie rozgrzewa i naprawdę syci!

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 25 dag czerwonej soczewicy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchwie,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • świeże zioła do dekoracji,
  • chili,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i przesmaż.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem przez chwilkę. Wsyp opłukaną soczewicę.
  4. Dodaj pomidory rozgniecione widelcem wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  5. Wlej bulion warzywny.
  6. Zupę z soczewicy zagotuj i gotuj przez 30 minut. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.​

​Zupa z soczewicy zielonej

Składniki:

  • 3 szklanki soczewicy zielonej,
  • 1 awokado,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • pieprz,
  • sól,
  • pietruszka,
  • koperek,
  • słodka papryka,
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  2. Przełóż ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 25 minut.
  3. Awokado obierz i pokrój, dodaj do zupy.
  4. Gotuj jeszcze przez 7 minut, dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  5. Danie zmiksuj przy użyciu blendera.
  6. Zupę z soczewicy zielonej podawaj z koperkiem i grzankami.

Zupa z soczewicy - krem

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
  • biała część pora,
  • 1 marchewka,
  • 350 g ziemniaków,
  • 500 ml bulionu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • odrobina ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • natka pietruszki.

zupa z soczewicy kremfot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
  2. Czosnek i cebulę obierz, a potem posiekaj.
  3. Zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Dodaj też pokrojonego na plasterki pora, przesmaż.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, ziemniaki pozbaw skórki i pokrój w kostkę.
  6. Dorzuć do smażących się warzyw.
  7. Do garnka wsyp również suchą soczewicę, smaż pod przykryciem, często mieszając.
  8. Warzywa na zupę z soczewicy dopraw curry, solą, kurkumą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką.
  9. Wszystko wymieszaj, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie (czyli zazwyczaj przez około 20 minut).
  10. Do zupy z soczewicy dodaj teraz mleko i gotuj jeszcze kilka minut.
  11. Gotową potrawę zmiksuj blenderem, serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zobacz również:
Pasztet z soczewicy
Pierogi z soczewicą

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)