Zupa z soczewicy przywędrowała do nas ze środkowej Azji. Chociaż zazwyczaj jest daniem wegetariańskim, można również przygotować ją z dodatkiem mięsa. Do przyrządzenia zupy z soczewicy, najczęściej używa się zielonej lub czerwonej odmiany tego warzywa.
Na skróty:
Potrawę często doprawia się kminem oraz czosnkiem. Zupa z soczewicy jest idealnym źródłem błonnika, żelaza, potasu i białka. Świetnie rozgrzewa i naprawdę syci!
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 25 dag czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 2 marchwie,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- świeże zioła do dekoracji,
- chili,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i przesmaż.
- Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem przez chwilkę. Wsyp opłukaną soczewicę.
- Dodaj pomidory rozgniecione widelcem wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Wlej bulion warzywny.
- Zupę z soczewicy zagotuj i gotuj przez 30 minut. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Zupa z soczewicy zielonej
Składniki:
- 3 szklanki soczewicy zielonej,
- 1 awokado,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- pieprz,
- sól,
- pietruszka,
- koperek,
- słodka papryka,
- grzanki.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
- Przełóż ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 25 minut.
- Awokado obierz i pokrój, dodaj do zupy.
- Gotuj jeszcze przez 7 minut, dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Danie zmiksuj przy użyciu blendera.
- Zupę z soczewicy zielonej podawaj z koperkiem i grzankami.
Zupa z soczewicy - krem
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
- biała część pora,
- 1 marchewka,
- 350 g ziemniaków,
- 500 ml bulionu,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka curry,
- pieprz,
- sól,
- odrobina ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 szklanki mleka,
- natka pietruszki.
fot. Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
- Czosnek i cebulę obierz, a potem posiekaj.
- Zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodaj też pokrojonego na plasterki pora, przesmaż.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, ziemniaki pozbaw skórki i pokrój w kostkę.
- Dorzuć do smażących się warzyw.
- Do garnka wsyp również suchą soczewicę, smaż pod przykryciem, często mieszając.
- Warzywa na zupę z soczewicy dopraw curry, solą, kurkumą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką.
- Wszystko wymieszaj, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie (czyli zazwyczaj przez około 20 minut).
- Do zupy z soczewicy dodaj teraz mleko i gotuj jeszcze kilka minut.
- Gotową potrawę zmiksuj blenderem, serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zobacz również:
Pasztet z soczewicy
Pierogi z soczewicą