ZUPA GROCHOWA: zupa grochowa z ziemniakami i inne

Grochówka z lubczykiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zupa grochowa to klasyczne danie, które smakuje zarówno w wersji podstawowej, jak i w formie gęstej zupy-krem. Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 08.07.2019 09:50
Grochówka z lubczykiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa grochowa przyrządzana na bazie łuskanych nasion z dodatkiem aromatycznej kiełbasy lub boczku to klasyka wyśmienitej zupy. Dodatek suszonych ziół, m.in. majeranku czy lubczyku pozwala delikatnie podkreślić smak i aromat. Sprawdź przepisy na doskonałą zupę grochową!

Zupa grochowa z ziemniakami

Oto składniki na zupę grochową z ziemniakami:

  • bulion warzywny
  • 300 gramów grochu
  • 200 gramów ziemniaków
  • kiełbasa wędzona
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • cebula

Jak zrobić zupę grochową z ziemniakami?

Najpierw namaczamy groch przez około 2-3 godzin. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobniejszą kostkę. Posiekaną cebulę należy zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Kroimy kiełbasę i podsmażamy. Przekładamy do odsączonego grochu i gotujemy wszystko w 2 litrach wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę możemy podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Zupa grochowa z grochu łuskanego

Oto składniki na zupę grochową z grochu łuskanego:

  • 2,5 litra wody
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • seler
  • lubczyk
  • majeranek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 szklanki grochu  

Jak zrobić zupę grochową z grochu łuskanego?

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Namaczamy groch przez 2-3 godzin. Dodajemy pokrojony seler. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz lubczykiem. Całość gotujemy przez około 30 minut. Tak przygotowaną zupę możemy zmiksować i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa grochowa na boczku

Oto składniki na zupę grochową na boczku:

  • 40 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 600 g grochu
  • 400 g boczku
  • majeranek suszony
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • kiełbasa śląska

Jak zrobić zupę grochową na boczku?

Namaczamy groch przez 3 godziny. Podsmażamy pokrojony boczek i kiełbasę do zezłocenia przez około 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wkładamy wszystkie składniki do dużego garnka i gotujemy zalane 2 litrami wody. Doprawiamy mąką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotujemy przez 40 minut. Podajemy z grzankami lub z dodatkiem ziemniaków.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA