Zupa fasolowa to aromatyczna polska zupa, która ma swoją rzesze zwolenników. Przyrządzana na bazie fasoli Jaś oraz z dodatkiem ziemniaków jest gęsta i kremowa. W postaci kremu dobrze smakuje z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą. Sprawdź, jak ją przygotować!
Zupa fasolowa z boczkiem
Oto składniki na zupę fasolową z boczkiem:
- 400 g fasoli Jaś
- 3 szklanki wywaru mięsnego
- 300 g boczku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- średnia cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić zupę fasolową z boczkiem?
Fasola obmywamy i namaczamy w wodzie przynajmniej przez 2-3 godziny. Przecedzamy fasolkę przez sitko i wsadzamy do dużego garnka. Zalewamy wywarem mięsnym i zagotowujemy na średnim ogniu. Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Przekładamy do garnka. Następnie siekamy cebulę, marchewkę i podsmażamy. Resztę składników przekładamy do garnka i gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę fasolową możemy serwować z kwaśną śmietaną.
Zupa fasolowa z ziemniakami
Oto składniki na zupę fasolową z ziemniakami:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- pęczek koperku
- 300 g fasoli Jaś
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami?
Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przeciskamy czosnek przez praskę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do dużego garnka i gotujemy w wodzie. Fasolę wcześniej namaczamy. Całość gotujemy przez 30 minut do miękkości.
Zupa fasolowa z kiełbasą
Oto składniki na zupę fasolową z kiełbasą:
- 400 g kiełbasy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g fasoli Jaś
- puszka pomidorów
- starty ser żółty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić zupę fasolową z kiełbasą?
W dużym garnku podsmażamy kiełbasę w plasterkach. Siekamy cebulę i wrzucamy do środka. Przeciskamy czosnek przez praskę. Fasolę dokładnie obmywamy i namaczamy przynajmniej przez 2-3 godziny w wodzie. Wlewamy puszkę pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny do miękkości. Ścieramy drobno ser żółty i posypujemy nim wierzch zupy. Serwujemy z dodatkiem grzanek lub śmietany.